Regisztráció és bejelentkezés

HANGár

HANGár

A Hármashatárhegyi reptér Budapest nyugati szélén, Hársakalja határán fekszik. A hegy nevét arról kapta, hogy a térséget három nagyobb városrész határolja, Buda, Óbuda és Pesthidegkút. Legfőképpen kutyasétáltatók, túrázók és persze a repülősök látogatják jó természeti adottságai miatt.

Előzetes megfigyeléseink alapján arra jutottunk, hogy elsődleges feladatunk az épületben egyensúlyt teremteni a különböző szociális csoportok érdekei, igényei között. Ennek megoldását egy multifunkciós közösségi, előadó tér létrehozásában látjuk.

Véleményünk szerint ennek a térnek a meg kell felelnie a környéki lakosok kulturális és szabadidős igényeinek, valamint a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület (MSE) igényeinek is.

Ezért egy olyan teret hozunk létre, amely szabadon alakítható aszerint, hogy éppen ki veszi igénybe. Például az egyesület számára szolgálhat előadó-oktató teremként, fiatalok számára mozihelyként, bulihelyként, vagy akár táncparkettként. Mindenképpen központi szerepet kap a zene mint összekötő kapocs.

Ezek a funkciók a jelenleg elhanyagolt nyugati hangárban kapnak helyet. A hangárt még a katonaság építette közel 70 éve. Először még repülőgépeket tároltak benne, később már csak felszerelést és eszközöket. Az utóbbi időkben üresen állt karbantartás hiányában, emiatt a falak megrepedeztek és a tetőszerkezet is beszakadt.

Annak érdekében, hogy beavatkozásunknak a lehető legkisebb környezeti hatása legyen, úgy döntöttünk, mellőzzünk minden, a mai korban elvárt beavatkozást, így például a hőszigetelést is. A lefedésre vonatkozó megoldásunk pedig egyfajta nyitott de fedhető megoldás létrehozása. Jó időben tető nélkül használható a színpad, ezzel is jobban kapcsolódva a természethez, ami így esténként csillagnézőként is funkcionál. A tető évszakosan felépíthető és lebontható könnyűszerkezetes tető, vagy egy egyszerűbb, behúzható takarószerkezet. A téglafalakat megtisztítjuk, és renováljuk, ami lényeges esztétikailag és statikailag is. Ez egyben segít az épület történeti értékét megőrizni ahelyett, hogy azt megpróbálnánk elfedni.

A környezet lényeges eleme a felső hangár is, amit a két épület közötti parkos részen teszünk a párbeszéd részévé. Ezt a parkot Rotter Lajosnak szenteljük, aki felfedezte, hogy itt ideális természeti adottságok vannak a siklórepüléshez, ezzel megadva a lehetőséget a MSE megalapulásához is.

csatolmány

szerzők

 • Fodor Benedek
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Zobolyák Dániel
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Kőhalmy Nóra
  doktorandusz, Középülettervezési Tanszék