Regisztráció és bejelentkezés

Térből digitális térbe - esettanulmány mobiltelefonos lézerszkennelés alkalmazására

Többévtizede használnak 3D scannelési eljárásokat az építőiparban és más területeken is. Az elmúlt években a technológia elérte a szükséges fejlettséget ahhoz, hogy hordozható, multifunkcionális eszközökben is megjelenhessenek egy adott tér 3D leképezésére alkalmas célhardverek és specifikus szoftverek. Ezek az újabb, könnyen elérhető készülékek eredetileg nem azzal a céllal lettek felszerelve fejlett érzékelőkkel, hogy kifejezetten 3D scannelésre használjuk, hanem főleg a fényképezés közbeni mélységélesség digitális reprodukálásának eléréséhez. Az új, speciális hardverekben rejlő lehetőségeket újabban az alkalmazás fejlesztők is felfedezték, így megjelentek olyan applikációk, amik lehetővé teszik az érzékelők által rögzített adatok tárolását és feldolgozását, megfűszerezve azzal, hogy az eszközben található GPS modullal, gyorsulásmérővel és fejlett kamerákkal növelik a technológia pontosságát. Mindezen előnyök mellett egy ilyen készülék egymagában persze nem válthatja ki, nem érheti el a céleszközök pontosságát, viszont a rengeteg lehetséges felhasználási körülmény között elképzelhetők olyan szituációk, amikor megfelelő, sőt, bizonyos esetekben akár jobb eredményt is elérhetünk, nem beszélve azokról a helyzetekről, mikor a körülmények (fizikai vagy más, pl. háború, krízishelyzet, stb.) nem engedik, hogy egy nehéz, értékes műszert vigyünk magunkkal, ellenben egy olyan multifunkciós készülékkel, ami a zsebünkben elfér és manapság igen pontos eredményeket érhetünk el vele.

A kutatásom egy esettanulmányon alapul, ahol komplex, egyedi szituációkban tettem próbára a technológia lehetőségeit, kitérve az extrém helyzetekre, és keresve azt a határt, ameddig érdemes és ésszerű alkalmazni a módszert. 2022 tavaszán a BME ÉPK Exploratív Építészeti Tanszék szervezésében és a Hungarian Archaeological Mission in Thebes (ELTE) South Khokha Project-jének keretében (ELTE és BME) Egyiptomban, Luxor-West Bank területén nyílt lehetőség nagyobb terepi, építészeti és objektum léptékű adatfelvételre majd azok feldolgozására. A régészeti ásatáson lehetőségem volt kísérletezni a technológiával olyan extrém körülmények között, mint a rendkívül magas hőmérséklet vagy a szélsőséges fényviszonyok (a felszínen vakítóan erős napsütés, a sírokban teljes sötétség). A TDK dolgozatom keretein belül egy lehetséges workflow kidolgozását is tervezem az adatfelvételre, a rögzített adatok feldolgozására, kombinálására és alkalmazására, a lehetséges alkalmazási módokra való formálásra.

Irodalomjegyzék:

BÁCS, T. A.―FÁBIÁN, Z. I. F. ―SCHREIBER, G.―TÖRÖK, L., Hungarian Excavations in the Theban Necropolis. A Celebration of 102 Years of Fieldwork. Budapest, 2009.

BUZÁS G.―OROSZ K.―VASÁROS Zs. (szerk.), Reneszánsz Látványtár: Virtuális utazás a múltba. Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest, 2009.

DÁVID, D.―VASÁROS, Zs. (eds.), Current Research of the Hassan Fathy Survey Mission in Egypt 2016-2017. Publications of Office of the Hungarian Cultural Counsellor in Cairo, vol. 2, Cairo-Budapest, 2020.

DÁVID, D.―VASÁROS, Zs. (eds.), Current Research of the Hassan Fathy Survey Mission in Egypt 2018-2019. Publications of Office of the Hungarian Cultural Counsellor in Cairo, vol. 3, Cairo-Budapest, 2020.

KLEIN GOLDEIJK, B.―FRERKS, G.―van der PLAS, E.: Cultural Emergency in Conflict and Disaster. NAI Publishers in association with the Prince Claus Fund for Culture and Development, 2011.

KOVÁCS K.―MIKLÓS B.―MOLNÁR Á., “DDD” Data Doing Dimension / Műemléki felmérés és dokumentáció konfliktuszónában. TDK dolgozat, BME ÉPK, 2016 (konz.: Vasáros Zsolt és Major Balázs)

VOGT, M.― RIPS, A.―EMMELMANN, C., Comparison of iPad Pro®’s LiDAR and TrueDepth Capabilities with an Industrial 3D Scanning Solution. Technologies. 9. 25. 10.3390/technologies9020025, 2021.

https://blog.lidarnews.com/how-lidar-used-iphone-13-pro-pro-max/

https://www.cnet.com/tech/mobile/lidar-is-one-of-the-iphone-ipad-coolest-tricks-its-only-getting-better/

csatolmány

szerző

  • Pálvölgyi Ádám
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Vasáros Zsolt
    tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést