Regisztráció és bejelentkezés

The future farms of West Bank

Előzetes kalkulációk szerint 2050- re a világ populációja eléri a 9.8 milliárd főt. Ezeknek az embereknek várhatóan 68%-a fog városias környezetben élni. Miközben ahhoz, hogy ezt az embertömeget ellássuk élelemmel a jelenlegi termelés teljesítményét 70%-kal kellene növelni. Ezt a növekedést előre láthatóan a jelenlegi használatban lévő földmennyiség növelésével sem tudnánk elérni. Sőt a jelen állás szerint a most művelés alatt álló területek 30% elerodálódott a mezőgazdaságban használt műtrágyák és egyéb növényvédő szerek miatt. Ezért nincs más lehetőség, mint, hogy új alternatív megoldások felé nézzünk.

Ez a probléma az átlagosnál is jobban sújtja a Nílus völgyének gazdaságát. Hiszen itt a talaj termőképessége szorosan összefügg a folyó természetes ritmusával, viszont az utóbbi években épült gátak miatt ez a rendszer megbomlott, a folyó sodrása lassul, árterülete átalakul. Így amellett, hogy a lakosság követhetetlen iramban nő, az élelmiszerellátás lassan összeomlani látszik az eddig használt módszerek mellett.

Bár a probléma napjainkban élesedik ki, korábban is mutatkozóban volt, így a helyzetre már több megoldás is kínálkozik, amik kis léptékben már megfigyelhetők a Közel-Kelet térségében.

Az egyik legegyszerűbben kialakítható alternatíva a vertikális farmok létrehozása a térségben, amely a külső éghajlati adottságoktól függetlenül, minimális ültetőközeg felhasználásával, és az életet biztosító víz optimális kihasználásával működtethető. Tehát hosszútávú megoldást tud nyújtani a terület mindennapos problémáira, hiszen a mezőgazdasági szektor fejlesztése lehet Egyiptom számára a kiút az általános szegénységből.

Mindennek az építészeti keretét egy alacsony-intenzív beépítési formában látnánk, amely idővel bizonyos kereteken belül bővíthető formában épül meg. A területre telepítésnél fontos szempont az egységek közötti tér formálása, hiszen a szél az egyik legfontosabb segítségünk a területen a házak átszellőztetése szempontjából.

Továbbá fontos, hogy a terület földrajzi adottságát, magát a Nílust is kellőképpen kihasználjuk, hiszen a magas talajvíz miatt könnyen létesíthetők medencék, melyek felszínéről a hűs levegőt a házakba vezetve könnyebben temperálhatóak lakótereik, illetve a hidropóniás és aquapóniás kertészetek alappillérét jelenti.

A dolgozatunk témája tehát egy olyan épületegyüttes létrehozása, amely képes egy önellátó család építészeti hátterét biztosítani, bővülését lekövetni. Mindezt a helyi hagyományos építészeti elemek és geometriai előnyökből álló általános toolkit lokális alkalmazásával.

Bibliográfia:

https://www.youtube.com/watch?v=z9jXW9r1xr8&t=210s

https://egyptianstreets.com/2022/07/14/luxors-farmers-instill-new-hope-for-a-climate-resilient-future-in-egypt/

https://egyptianstreets.com/2020/09/19/in-photos-a-visual-tale-of-luxors-agricultural-transformation/

https://tdk.bme.hu/EPK/MIKomfort/Fold-20

csatolmány

szerzők

 • Czap Timea
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Begyik Viktória
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék