Regisztráció és bejelentkezés

Centre périphérique

A Saint-Andéol kápolna egy provence-i kisváros, l’Isle-sur-la-Sorgue szélén áll. Ez a 11. századi remekmű Velorgues egyetlen temploma volt, később kolostortemplom, majd kápolna, végül mezőgazdasági tároló és raktár lett. Ma a Saint-Andéol kápolna üresen áll a középkori főutca mentén, amerre már nem jár senki a rohanó autósokon kívül, kik mit sem sejtenek arról, hogy mekkora kincs mellett hajtanak el nap mint nap.

Velorgues manapság nem rendelkezik saját települési identitással és leginkább alvóvárosként funkcionál. Lakói alig ismerik egymást, ha találkozni, szórakozni akarnak azt csak l’Isle-sur-la-Sorgue-ban tudják megtenni. Mindezek ellenére van valami, ami mindnyájukat összeköti: a történelem. Ugyanis az itteniek egytől egyig mind elsősorban Velorgues-inak vallják magukat, annak ellenére, hogy a város, amiben élnek l’Isle-sur-la-Sorgue. Ez az őket meghatározó lokálpatriotizmus inspirált arra, hogy a kulturális központ tervezése mellett a helyiekhez és a Saint-Andéolhoz méltó városszéli főteret, központot hozzak létre.

Az átalakított terület gyújtópontjában maga a kápolna áll, ami az új térszervezésnek köszönhetően valódi attrakcióként jelenik meg. Ahhoz, hogy az épület fellélegezhessen, és domináns jelenséggé váljon elengedhetetlen az őt határoló magas betonkerítés eltávolítása és a telek megnyitása. A kulturális központot övező, újonnan kialakított teret meg kell tölteni élettel, így olyan funkciókat választottam ide elhelyezésre, amelyek elősegítik a közösség összekovácsolódását és nem utolsósorban növelik l’Isle-sur-la-Sorgue turisztikai értékét. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a kápolna pont az urbánus és a rurális térségek határán van, így a tervezési helyszínen az intenzív zöld felületek dominálnak a beépített területekkel szemben, ezáltal természetes átmenetet képeznek a vidéki és városi tér között.

szerző

 • Szladek Katalin Anna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Daragó László
  docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék
 • Fehér Krisztina
  tanársegéd, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék