Regisztráció és bejelentkezés

A 6. kerületi bérházak homlokzati változásai

Absztrakt

TDK munkámnak a VI. kerülti házak homlokzatainak alakulását és változásait kutattam, vizsgáltam. Kíváncsivá tett, hogy a házak építésüktől kezdve milyen változásokon mentek keresztül, melyek voltak azok a fontos átalakítások melyek hatással vannak az ottani környezetre, a kerületre.

A téma az Építészettörténet 5 tárgy alatt kezdett el érdekelni, amikor a féléves feladatunk egy, a kerületben lévő ház elemzése és dokumentálása volt. Az évek alatt összegyűlt 176 hallgatói munkát vettem alapul és először a házak változásait tanulmányoztam, majd a homlokzatok alakulására helyezve a hangsúlyt rendszereztem azokat.

Célom volt ezzel a kerületi épületek arculatának és állagának a feltérképezése, illetve, hogy megtudjam, mennyire mutat egységes vagy éppen, hogy nagyon különböző, változó képet a folyamatos beavatkozások után. Kíváncsi voltam, hogy mennyire maradtak hűek az átalakításokkor az eredeti állapothoz, milyen szükségszerű vagy vélten szükségszerű átépítéseket végeztek azokon, mik a legjellemzőbben megváltoztatott elemek, és mik azok, amiket általában szívesen megtartottak az épületeken.

Munkám során szem előtt tartottam, hogy fontos információkkal gazdagodjak a területről, melyek alapján megítélhetem a változások okozta károkat és felfedezhetem a követendő példákat. Szerettem volna egy olyan adatbázist létrehozni, melyből egy általános képet kaphatok a kerületről és amiből jól megállapíthatók a pozitív és negatív folyamatok. Úgy gondolom, hogy ez az ismeret alapjául szolgálhat a későbbi hasznos és nem romboló, hanem inkább az épülethez tisztelettel és szeretettel nyúló átalakítások irányába.

szerző

  • Luleczky Judit
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Fehér Krisztina
    tanársegéd, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék