Regisztráció és bejelentkezés

Üveghab adalékos beton épületszerkezeti alkalmazása

Napjainkban a látszóbeton meghatározó szerepet tölt be a kortárs építészetben. Alkalmazását gyakran és szívesen társítják egyfajta szerkezeti „őszinteség” gondolatával. Az egyre szigorodó hőtechnikai követelményeket figyelembe véve, ez az érv nem állja meg a helyét: a látszóbeton szerkezet – ha fűtött teret határol – mindig valamilyen szendvics szerkezetű, maghőszigeteléssel van ellátva.

Logikusan merül fel tehát az a gondolat: lehet-e olyan hőszigetelő képességű szerkezeti betont előállítani, amelynek segítségével homogén, de a hőtechnikai követelményeknek is megfelelő, külső térelhatároló falak is készíthetők. A különböző adalékú könnyűbetonokkal régóta számos kutatás foglalkozik. Ezeket általában nem homogén szerkezeti falként, hanem valamilyen bordaváz közötti kitöltésként ismertetik. Egy új és innovatív megoldás lehetőségét ismertük fel habüveg granulátum adalék alkalmazásában, melynek kutatása és építészeti példái sem túl gyakoriak. Ismerve a habüveg, mint alapanyag jellemző tulajdonságait, elképzeltünk egy olyan építészeti alkotást, amely valóban homogén, egyféle anyagból épül fel, és minden nézetében megmutatja az anyag szépségét.

Kutatásunkkal első körben feltárjuk a habüveg adalékos beton ismert alkalmazásait, az ezzel foglalkozó kutatásokat, cégeket, megépült példákat. A következőkben azokra a kérdésekre kerestük a választ, amelyek az új, innovatív alkalmazásnál felmerülhetnek:

> Hogyan függnek a beton szilárdsági, hő- és nedvességtechnikai tulajdonságai az adalék arányától, szemeloszlásától?

> Hogyan kell a jellemző épületszerkezeti részleteket kialakítani, milyen vasalás lehet és szükséges? Mi történik az áthidalóknál, falvégeknél, koncentrált teherátadási pontokon?

> Hogyan lehet modellezni a falszerkezet komplex épületfizikai működését, csapóeső, szél, öntisztulás és egyéb hatások és szempontok esetén?

Kutatásunk számos további részkérdés fontosságát vetette föl, melyek kijelölik a kutatás további lehetséges irányait.

csatolmány

szerzők

 • Bodnár Benedek
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kasza Mária Ilona
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Dobszay Gergely
  egyetemi docens, Épületszerkezettani Tanszék
 • Heincz Dániel
  mérnöktanár, Épületszerkezettani Tanszék