Regisztráció és bejelentkezés

Utókristályosító adalékszerek hatása a vízzáró betonszerkezetek munkahézagjaira

Munkahézag viselkedésének vizsgálata kristályosító adalékszerrel kezelt vízzáró betonszerkezetekben

Napjainkban az építési folyamatok változnak, újabb és újabb technológiák versenyeznek egymással fejtörést okozva a tervezőknek, hogy melyik lehet a legjobb megoldása a tervezett épületnek. Nincs ez másként a mélyépítési munkáknál és a vízzáró betonoknál sem: adalékszerek jelentek meg, melyek állítólag, vagy ténylegesen kiváltják a vízszigetelést, időt és pénzt spórolva az építtetőknek. Ma már elég sok adalékszer gyártó cég állítja, hogy a lemezes vízszigetelések kora lejárt, mivel különböző adalékokkal elérhető a betonban olyan szintű kristályosodás, amivel vízhatlannak minősíthető a szerkezet.

A tömegszigetelés elve és követelménye már régóta ismert, így annak problémái is, melyek többnyire a munkahézagok körül összpontosulnak. A legtöbb vízbetörés, szivárgás és látványos esztétikai probléma is a munkahézagok szakszerűtlen kivitelezésére vezethető vissza. A kristályosító adalékszerek segítenek a beton vízzáróságában, azonban a munkahézagok problémakörére nincs egyértelmű válaszuk. Sok a hiányzó adat és kérdés: Elhagyható a munkahézag szalag, melynek elhelyezése sok esetben körülményes? Kristályosodik a beton a munkahézagban? Ha adalékszer van a betonban, tekinthetjük vízhatlannak a szerkezetet?

A kísérleteink során több kristályosító adalékszert vetettünk össze, melyeket laboratóriumi körülmények között vizsgáltunk, hogy választ kapjunk kérdéseinkre. Modelleztük a vasbeton lemezalap és fal közötti munkahézag vízbetörését – mely a legkritikusabb a vízzáró beton szerkezetekben – a próbatestek száradási idő utáni víznyomás alá helyezésével. Dolgozatunk célja, hogy segítsük a tervezőket a legjobb betonszerkezetek megválasztásánál és bátran használják a legújabb technológiákat.

csatolmány

szerzők

 • Bíró Árpád
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Fülöp Béla
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Heincz Dániel
  mérnöktanár, Épületszerkezettani Tanszék
 • Dr. Nemes Rita
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Dr. Dobszay Gergely
  egyetemi docens, Épületszerkezettani Tanszék