Regisztráció és bejelentkezés

Egy ház - sok megoldás

Egy ház - sok megoldás

Azt, hogy mi az építészet jövője sokan sokféleképpen gondolják. Jelen munkámban azt szeretném megvizsgálni, hogyan lehet ugyanazt az alaprajzú családi házat három különböző szempontnak megfelelően kivitelezni.Pályázatomban figyelmet fordítok arra, hogy olyan házat tervezzek, amely megfeleljen az energiatudatosság vagy a környezetbarát kivitelezés vagy a szétszedhetőség (mobilitás) feltételének. Az általam kiválasztott megoldások bár első hallásra teljes mértékben eltérőek egymástól, azonban egy valami összeköti őket – a fenntarthatóság.

Véleményem szerint ez az út, melyet nemcsak az építészetnek, építőiparnak kell követnie, hanem minden olyan emberi tevékenységnek, amely használja a Föld energiaforrásait és komfortosabbá teszi életünket.

Tehát a három tervezési szempont adott. Célom azonban nem csak az, hogy ezeknek megfeleljenek terveim, hanem az is, hogy egy esztétikailag is igényes házat tervezzek.

A külső azonban nem minden, egy családi háznak a benne élők pénztárcájára is vigyáznia kell. Bemutatom azt, hogy a jelen kor technológiájának alkalmazásával hosszútávon is tartós, alacsony rezsi költségű házak építhetőek, a hagyományos technológiákkal összehasonlítva. Érdemes azonban visszanyúlni a tradicionális építésmódokhoz, mint például a vályogépítés, mert a mai gazdasági viszonyokban korántsem olyan elavult, mint ahogy sokan gondolják, és ezt energetikai számításokkal igazolom.

A témában etalonnak számító külföldi és magyar szakemberek közül elsősorban Adolf-W Sommer, Anton Graf, Dr. Lányi Erzsébet, Dr. Szűcs Miklós és Debreczy Zoltán munkáit vettem alapul dolgozatom során.

szerző

  • Somogyvári Tünde
    építészmérnök
    nappali

konzulens

  • Horváth Sándor
    , Épületszerkezettani Tanszék