Regisztráció és bejelentkezés

Egy lencsényi kollektivitás az egyediségben

A múlt építészetének megóvására számos lehetőség kínálkozik, melyeknek nem egyértelmű az értelmezése. Épületek védelméről, műemlékvédelemről korábbi helyreállítási példák elemzésén keresztül szerezhetünk tapasztalatokat. A beavatkozás mértéke nagyrészben építészeti döntés, a tervezők alkut kötnek önmagukkal, a befogadó közönséggel, az épület funkcionális vagy vizuális elsőbbrendőségét illetően. Az első lépés az értékválasztás és az azok melletti elköteleződés, mely után a tervezési folyamat más irányok tartását követeli.

A MOME Campus megújításának tervpályázatára beérkezett tervek szintén sokszínű palettát mutattak erre a megközelítésre. A telken álló főépület, mely Farkasdy Zoltán nevéhez köthető, helyi védettséget élvez. A szocialista realista stílusjegyeket mutató, de kiváló építészeti alkotások egyik karakteres példája a korszakból.

A nyertes – 3h iroda által készített - pályázatot kezdetben nem éreztem egy probléma tökéletes megoldásának. Jobban kutatva az információkat azonban sikerült a tervet a műfajban kategorizálnom. Ez a megközelítés csupán egy szó felismerésén alapult. Egy gondosan megválasztott szóhoz képet társíthat az agyunk, mellyel felerősödhet a mondanivaló. Így alakult, hogy a 3h pályaművében említett lencse[1] szót olvasva Steven Holl múzeumbővítéséről szóló cikk jutott eszembe, melynek címe Lencsék a gyepen[2]. Innentől kezdve érdeklődésem egyre mélyebbre hatóvá vált. Dolgozatomban szeretném a hasonlóságokat és különbségeket feltárni e két épület között. Két hasonló karakterű bővítés a világ két végén, és mindkettő a lencseszerű kialakításával vált „egyedivé”.

[1] http://epiteszforum.hu/mome-campus-a-3h-nyertes-palyamuve

[2] http://epiteszforum.hu/lencsek-a-gyepen-steven-holl-muzeumbovitese-kansas-cityben

szerző

  • Nagy Dóra
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Szabó Levente
    egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék