Regisztráció és bejelentkezés

Csapadékesemények szabad felszínű víztartókra és próbaszivattyúzásra gyakorolt hatása

Csapadékesemények szabad felszínű víztartókra és próbaszivattyúzásra gyakorolt hatása

Magyarországon a felszín alatti vizek jelentősége az ivóvízellátásban kiemelkedő, hiszen ivóvízkészleteink 95%-a ezekből a forrásokból származik. A felszín alatti vízkészletek utánpótlódásában fontos szerepet játszik a felszínre hullott csapadék, melynek gyakorisága és intenzitása folyamatosan változik a Föld klímájának változása miatt. A felszínen zajló meteorológia jelenségek általában közvetetten vagy időben eltolva jelentkeznek a térszín alatti víztestekben, ezért a vízkészletükben bekövetkező változások nem olyan látványosak, mint felszíni víztestek esetén.

A felszín alatti ivóvízbázisokat alkotó földtani közegekből, víztartókból kitermelhető vízmennyiséget főként a talaj szemcsetámérője határozza meg, mely szoros összefüggésben van a szivárgási tényezővel. A kitermelhető víz mennyiségéről, a vízadó tulajdonságairól pontosabb információt próbaszivattyúzás elvégzésével lehet megtudni. A próbaszivattyúzás a mérnöki gyakorlat egyik széleskörűen használt terepi módszere, melynek célja, hogy a vizsgált víztartó talajfizikai és vízföldtani paramétereit meghatározzuk. A vizsgálattal foglalkozó szakirodalmak a mérések alatt előfordulható különböző hibaforrásokat jelölnek meg, melyek hatásai később az adatok kiértékelésekor a végeredményeket terhelhetik. Az egyik ilyen hatás a felszín alatti vizek gyarapodását segítő csapadékesemények. Több szabvány és szakmai ajánlás kiemeli a próbaszivattyúzás alatti csapadékmérés fontosságát, viszont torzító hatására vonatkozó összefüggéseket nem közölnek.

Kutatási terveim között szerepel, hogy a próbaszivattyúzás tanulmányozására használt laboratóriumi kismintamodellt átalakítom oly módon, hogy csapadékesemények vizsgálatára is alkalmassá váljon. Ily módon különböző mérőszámokkal leírható csapadékok hatását tudom majd tanulmányozni mind a víztartó réteg, mind pedig a kutak vízadóképességének tekintetében. Ezzel együtt kimutathatóvá teszem a csapadékesemények próbaszivattyúzásra gyakorolt hatását, így képet kaphatunk arról, hogy a meteorológiai körülmények hatására a mérések eredményei milyen mértékben változnak.

szerző

 • Hegedűs Noémi
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Farkas Dávid
  adjunktus, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
 • Dr. Farkas-Karay Gyöngyi
  adjunktus, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet I. helyezett