Regisztráció és bejelentkezés

Tavi nádassziget körüli hullámzás feltárása

A vizsgálat tárgya a Fertő-tavon a szél által keltett hullámok viselkedésének feltárása nádasfoltok környezetében, helyszíni méréseken keresztül. A hullámok hidraulikai terhelést fejtenek ki a nádasra, egyúttal az övező tómeder üledékvándorlását is erőteljesen befolyásolják. A kutatás alapvetése az, hogy a széljárás a hullámzásban is következetes eloszlást okoz, és ez terepi körülmények között végzett hidrodinamikai mérésekből kimutatható.

A területen kiválasztottunk egy nagyjából forgásszimmetrikus nádasszigetet, mely körül méréseket végeztünk a nyár folyamán, mégpedig olyan felbontással, amelyből a hullámok terjedése is kimutatható. A mérések során kétféle eljárást alkalmaztunk. Elsősorban doppler-elvű ultrahangos sebességmérővel vizsgáltuk a nádas körüli áramlásokat a mélység mentén egyenletesen elosztott rétegekben. Ezt egy drónos méréssel egészítettük ki, amikor is állandó magasságból, a nádastól nem messze beszórt jelölőanyagok terjedési sebességét illetve irányát követtük. A mérések során egy a nádastól nem messze felállított hidrometeorológiai állomással határoztuk meg a vízi mérésekkel egyidejű szélirányt.

A kutatás során a pontbeli mérésekre olyan alkalmas elemzési eljárást keresünk, amellyel a hullámzás széliránytól függően elemezhető és kimutathatóvá válnak a meghatározó hullámjelenségek: a beeső hullámok részleges visszaverődése, a nádasszigeten áthaladó hullámok csillapodása, valamint a megkerülő hullámok elhajlása.

szerző

 • Komoróczy Zsuzsa
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Krámer Tamás
  Egyetemi docens, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
 • Szilágyi Mariann
  doktorandusz, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom