Regisztráció és bejelentkezés

Hidrológiai modell vizsgálatok a Bükkös-patak vízgyűjtőjén

Hidrológiai modell vizsgálatok a Bükkös-patak vízgyűjtőjén

Széles Borbála, III. évfolyam, Bsc

Konzulensek: Dr. Hajnal Géza, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék és Torma Péter, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék

Kis és közepes dombvidéki vízgyűjtők lefolyási tulajdonságait ismernünk kell többek közt településrendezési és vízgazdálkodási terveknél, miután ezek fontos része, hogy megbízható pontossággal meg tudjuk határozni a különböző visszatérési valószínűségekhez tartozó vízhozamokat, vízállásokat és levonuló víztömegeket az egyes kifolyási szelvényekben. Ahhoz, hogy meg tudjuk mondani egy vízgyűjtő válaszát különböző mértékadó csapadékeseményekre, ismernünk kell annak lefolyási viszonyait. Ennek korszerű módja hidrológiai modellek alkalmazása, amelyek különböző részletességgel számítják a vízgyűjtő hidrológiai folyamait, mint például a felszín alatti vagy mederbeli lefolyást.

A TDK dolgozat célja a Bükkös-patak vízgyűjtőjének modellvizsgálata, annak részletes megismerésére. A munka folyamán a vízgyűjtő hidrológiai viszonyait érzékenységvizsgálattal igyekszünk meghatározni. Többek közt vizsgálni kívánjuk a domborzat modell felbontásának, a csapadék térbeli eloszlásának, a modell felépítésének és bonyolultságának hatását a számított lefolyásra. Továbbá a hidrológiai modellek számos paraméter megadását igénylik, amelyek a különböző megközelítéstől függően változó fizikai tartalommal bírhatnak. Ezek hatását illetve a számításra gyakorolt érzékenységét szintén ismerni kell ahhoz, hogy a modelleket kalibrálni tudjuk.

szerző

 • Széles Borbála
  építőmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Torma Péter
  docens, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
 • Dr. Hajnal Géza
  docens, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet I. helyezett