Regisztráció és bejelentkezés

Kombinált tűzvédelmi burkolatok

Napjainkban a tűzvédelem egyre nagyobb szerephez jut az építőiparban, a tűzvédelemnek pedig az egyik leghatékonyabb módja a különböző drága berendezéseket nélkülöző passzív tűzvédelem. Az-az szerkezeteink megfelelő kezelése, elburkolása a tűz ellen.

TDK dolgozatom egy korábbi kutatásom folytatása, melyben normál illetve tűzálló gipszkarton valamint különböző hőszigetelések kombinációja ként alkotott burkolatokat vizsgáltam.

Ennek a dolgozatnak a fő célja, hogy ezt a kutatást kiterjessze és a gyakorlatban egyre gyakrabban használt gipszrost illetve cement kötésű tűzvédelmi burkolatokat is megvizsgálja. Feltárja a fő különbségeket a különböző technikákkal, különböző anyagokból készült burkolatok „működése” között, összehasonlítsa hatékonyságukat. Valamint, hogy megvizsgálja esetleges újrahasznosításukat egy tűzeset után, hiszen a gipszrost illetve cementkötésű lapok megőrzik szilárdságukat nem úgy, mint a gipszkarton így nem feltétlen szükséges cseréjük.

A vizsgálatokhoz acél, beton, fa illetve polimerbeton próbatesteket láttam el kőzetgyapot hőszigeteléssel illetve különböző tűzvédelmi építőlemezekkel, majd ezeket 800°C-ig hőterheltem. A terhelés közben mértem a külső és burkolaton belüli hőmérsékletet. Az így kapott eredményekből hőmérséklet-idő diagramokat szerkesztettem.

szerző

 • Pákozdi Csaba
  építőmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Lublóy Éva
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Dr. Czoboly Olivér Attila
  Termék Portfólió Vezető, Beton Technológia Centrum Kft. (külső)

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom