Regisztráció és bejelentkezés

A rágó probléma megoldási lehetőségei

Összefoglaló

A rágó probléma megoldási lehetőségei

A kutatás alapgondolatát az a probléma adta, hogy a járdák, terek, sétálóutcák burkolata napjainkban erősen szennyezett rágógumival. Ez egyrészt rombolja az esztétikai élményt, másrészt roppant kellemetlen, amikor a még frissen kiköpött rágó ráragad cipőnkre és esetleg a szőnyegbe tiporjuk, e mellet jelentős pénzösszegeket emészt fel ezeknek a területeknek a megtisztítása. Ez a probléma világviszonylatban jelentős, folyamatosan napirenden van ennek megoldása.

Első lépésként arra kerestünk megoldást, milyen módszerrel lehet a leghatékonyabban eltávolítani a különböző felületekről a rágógumit. Itt összegyűjtöttük a ma használatos eljárásokat majd megvizsgáltunk néhány saját módszert.

Második lépésben megvizsgáltuk annak a lehetőségét, hogy az építőiparban valamilyen formában lehet-e hasznosítani a rágógumit. Három lehetséges felhasználási lehetőséget párhuzamosan vizsgáltunk.

Az első az, hogy valamilyen módon megkeményíthető-e, az anyag alárendelt nem látszó burkolatként felhasználható.

A második, hogy különösebb kémiai átalakítás nélkül egy másik anyaggal együtt dolgoztatva szigetelőanyagként használjuk fel.

Harmadik lehetőségként megpróbáltuk a rágógumit a kettő fő alkotóelemére bontani (poliizobutilén, polivinil-acetát), majd ezeket az anyagokat szigetelésként, illetve ragasztóanyagként használni. A kapott anyagokat összehasonlítottuk a tiszta anyagokkal, hogy megállapítsuk a szennyezettség fokát.

A kapott anyagokat megvizsgáljuk a elemezzük, hogy az anyag viselkedése hogyan változik hőmérséklet változás hatására. Majd elemezzük az esetleges felhasználási lehetőségeket.

szerző

 • Csanády Dániel
  építőmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Lublóy Éva
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Dr. Kopecskó Katalin
  egyetemi docens, Geotechnikai és Mérnökgeológia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett