Regisztráció és bejelentkezés

Lehetséges leromlási folyamatok ellenőrzése Sentab típusú nagy átmérőjű, feszített vasbeton nyomócső eseten

Lehetséges leromlási folyamatok ellenőrzése Sentab típusú nagy átmérőjű, feszített vasbeton nyomócső eseten

Czoboly Olivér Attila, MSc 2. évf.

Konzulensek:

Dr. Balázs L. György, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék,

Dr. Majorosné Dr. Lublóy Éva, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék,

Zimmer Péter, Fővárosi Vízművek Zrt.

1969-ben kezdték meg Magyarországon a Sentab típusú feszített vasbeton nyomócsövek gyártását és beépítését. Összesen 360 km Sentab típusú cső került beépítésre hazánkban. A Sentab csöveket nagy átmérőjük miatt a gerinchálózat részeként alkalmazták, így stratégiai fontosságú az esetleges meghibásodásuk elkerülése.

Példaként említhetjük, hogy 2012-ben egy 1000 mm átmérőjű Sentab cső tönkrement, melynek következtében 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett a cső környezetében. Az útburkolat darabjait 20-50 méterre sodorta el a víz. Ez a példa is jól mutatja, hogy egy Sentab típusú cső tönkremenetele nem csak az ivóvízellátás zavarát okozhatja, hanem anyagi károkat is, sőt szerencsétlen esetben emberéletet is veszélyeztethet.

A beépített csövek jelenleg még a tervezett használati élettartamon belül vannak, hiszen az első, 1969-ben beépített csövek tervezési élettartama is csak 2019-ben jár le. Látható, hogy indokolt fokozott figyelmet fordítani a csövek állapotának ellenőrzésére és az esetleges beavatkozások megtervezésére.

Mivel a csőhálózat földdel, illetve valamilyen burkolattal takart, így komoly problémát jelent a csövek állapotvizsgálata. Legtöbb esetben csak a feltárt csőszakaszok alapján tudunk következtetni a környező szakaszok állapotára.

TDK dolgozatom keretében tanulmányoztam a csövek gyártástechnológiáját, hogy abból következtetni tudjak az állapotromlás szempontjából kritikus területekre. Ezt követően roncsolásmentes vizsgálatokat végeztem feltárt, de üzem alatt levő Sentab csöveken. Mindezeken túl roncsolásos vizsgálatokat végeztem már kicserélt, használaton kívüli csöveken.

TDK dolgozatomban elemzem, mely leromlási folyamatok okozzák elsősorban a Sentab típusú csövek tönkremenetelét. Ezen eredményeim segítséget nyújthatnak abban, hogy feltárás nélkül, a szerkezetet érő környezeti hatásokból lehessen következtetni a veszélyeztetettebb csőszakaszokra, támogatva ezzel a csövek karbantartásának tervezését.

szerző

 • Czoboly Olivér Attila Dr.
  szerkezet-építőmérnök
  nappali

konzulensek

 • Dr. Balázs L. György
  tanszékvezető, egyetemi tanár, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék
 • Dr. Lublóy Éva
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Zimmer Péter
  mérnök tanácsadó, főmunkatárs, Fővárosi Vízművek Zrt. (külső)

helyezés

Scientia et Conscientia Alapítvány I. helyezett