Regisztráció és bejelentkezés

Teherhordó szerkezetek gipszkarton szigetelésének tűzállósági vizsgálata

Pákozdi Csaba II. évf., Társa Czető István II. évf.

Konzulens: Dr. Majorosné Dr. Lublóy Éva

BME – Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék

Az építőanyagok fejlesztésésnek mindig is az egyik legfőbb prioritása volt, hogy az anyagok felhasználása, előállítása minél könnyebb és olcsóbb legyen. Ezen elvek szem előtt tartásával született meg mint egy száz éve a gipszkarton, ez az egyszerűen alkalmazható, olcsón gyártható építőanyag, mely hamar épületein szerves részévé vált. Azonban ez a sok előnyös tulajdonsággal rendelkező anyag nem csak tér osztóként használható.

A teherhordó szerkezeteket (pl: acél pillérek, fa pillérek) védeni kell a tűz által okozott károsodásoktól, mert a teherbíró képességük a hő növekedésével illetve a keresztmetszet csökkenésével nagyban romlik. Ennek a problémának a megoldására is alkalmas ez a gyakori építőanyag. Könnyű így a szerkezet önsúlyét nagyban nem növeli, mégis hatékonyabb védelmet biztosít mint a szimpla tűzálló festékek, pácok használata, végül de nem utolsó sorban pedig alkalmas a szerkezetek elrelytésére, esztétikus kialakítására. Ezért gondoltuk, hogy ennek az anyagnak vizsgáljuk a tűzállóságát.

Kísérleteinkhez normál gipszkartonból és tűzálló gipszkartonból készítettünk próbadobozokat. Ezeket 500 °C-ig felhevítjük egy kemencében. A próbadobozokban különböző hőszigeteléseket és a leggyakrabban előforduló teher hordó anyagokat helyeztük. A vizsgálat közben figyeltük a kemence és a próbadoboz belső hőmérsékletét és ezen méréseket kiértékelve állapítottuk meg hogy a különböző típusú gipszkarton szigetelések más-más hőszigetelések alkalmazása mellett mennyire hatékonyak.

szerzők

 • Pákozdi Csaba
  építőmérnöki
  nappali
 • Czető István
  építőmérnöki
  nappali

konzulens

 • Dr. Lublóy Éva
  egyetemi docens, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom