Regisztráció és bejelentkezés

Környezettudatos épületfelújítás BIM technológiákkal

Környezettudatos épületfelújítás BIM technológiákkal

Készítette: Nagy Mercédesz Mirella MSc III.évf.

Konzulensek: Dr. Nagy Balázs és Dr. Szalay Zsuzsa Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

Napjainkban mindinkább előtérbe kerül a környezettudatosság, mivel az emberiség egyik legnagyobb problémájává vált a globális felmelegedés. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC, angolul: Intergovernmental Panel on Climate Change) azzal foglalkozik, hogy értékelje és összefoglalja a klímaváltozással kapcsolatos kutatási eredményeket, tudományos publikációkat dolgozz fel és jelentés ad ki ezekről, az egyik ilyen jelentésében közzétette, hogy a globális felmelegedés legnagyobb ok forrása a túlzott CO2 kibocsátás.

Azért választottam TDK dolgozatom témájának a „Környezettudatos épületfelújítás BIM technológiákkal”, mert fontos, az épület felújításoknál, illetve a tervezendő új épületeknél a környezeti hatásokat figyelembe venni. Köztudott, hogy az építőipar felelős az Európai Unióban a globális CO2 kibocsátás 36%-ért, ezért égetően fontos megértenünk és megismerünk, hogy milyen módszerek segíthetnek az építőiparban csökkenteni a káros anyag kibocsátást. Jelen kutatásomban az építőiparban alkalmazott LCA – Életciklus elemzés módszertanát használtam fel.

A tanulmányomba egy társasház BIM modelljét készítettem el 3D tervező szoftver segítségével. Az így elkészült modell alapján készítem el az épület energetikai modelljét is. Az életciklus elemzést is BIM alapokon, az épületinformációs modellezés szoftverkörnyezetében végeztem el (LCA beépülő modullal). Vizsgáltam az épület globális felmelegedési potenciálját, valamint további életciklus indikátorait. A tanulmányomban vizsgáltam különböző épületszerkezeti kialakítások és építőanyagok energiahatékonyságra és környezetre gyakorolt hatásait.

A tanulmányom rámutathat arra, hogy egy jól felépített BIM modell segítségével előállított energetikai modellből milyen gyorsan és pontosan tudunk energetikai információhoz jutni, mely segít már a tervezés elején megfelelő döntést hozni, az épületbe beépített anyagok környezetre gyakorolt hatását illetően, az épület teljes élettartamára vizsgálva. Ezenkívül az életciklus szemlélettel és a fenntarthatósági szempontok mérlegelésével az energiahatékonysági felújítások tervezése során segíthet a megfelelő döntéseket meghozni környezetünk védelméért.

szerző

 • Nagy Mercédesz Mirella
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Nagy Balázs
  Egyetemi adjunktus, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Dr. Szalay Zsuzsa
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom