Regisztráció és bejelentkezés

Magastetők energetikai felújítása során előforduló építési hibák numerikus szimulációval történő vizsgálata

A magastető jellegzetes építészeti formaképző elem, amely gondoskodik a csapadékvíz lehető leggyorsabb levezetéséről és az épület lefedését szolgálja. A hagyományos magastető szerkezetek alapvetően három fő részből állnak. A fedélszékből, a héjazattartó elemekből, és a héjazatból ami a tulajdonképpeni térelhatároló szerepet tölti be.

Napjainkban egyre több tetőtérbeépítés történik, mely során az addig a fűtött téren kívül eső padlásrészt, lakótérré alakítják át. Ezen felújítások illetve átépítések egyik legfontosabb eleme a tetőszerkezet hő- és páratechnikai szigetelése.

Dolgozatomban a magastetők szigetelésekor különböző építési hibákból (gyengébb minőségű hőszigetelő anyag használata, rosszul beépített hőszigetelés, gyengébb minőségű fólia) adódó épületenergetikai veszteségeket vizsgáltam, és hasonlítottam össze egymással. Több modellt készítettem a meglévő illetve a helyesen felújított szerkezetekről, és ezeket hasonlítottam össze az építési hibákkal kivitelezett modellekkel.

A vizsgálatok során készítettem egy kézi számítást, egy hőtechnikai szimulációt, és egy hő- és nedvességtechnikai szimulációt. A végén a kapott eredményeket összehasonlítottam.

A kutatás rámutathat, hogy az építés során egy kis odafigyelés és jobb anyag használat a későbbiekben milyen gyorsan megtérül ezekben az esetekben.

szerző

  • Pásztélyi Boldizsár
    Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Nagy Balázs
    Egyetemi adjunktus, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett