Regisztráció és bejelentkezés

Otthonbiztonság megteremtése elérhető beágyazott rendszer segítségével mesterséges intelligencia alapokon

Napjainkban egyre több és egyre fontosabb szerepet játszik az okosotthon. A háztartásokban már minden eszközt felszereltek okos funkciókkal, hogy azok az emberek életét egyszerűsítsék. Az okoskaputelefon az előbb említett célt szolgálva segíti a ház tulajdonosát a biztonság megteremtésében további hasznos információkkal kiegészítve. Az elmúlt évek hardveres fejlődése, valamint ezen eszközök széles hozzáférhetősége lehetővé teszi, hogy korábban elképzelhetetlen számításigényű megoldásokat ültessünk át hétköznapi területekre.

A kutatás célja annak bizonyítása, hogy az olcsón elérhető számítástechnikai platformok alkalmasak a területen való alkalmazásra mesterséges intelligencia felhasználásával. Egy ilyen rendszertől elvárható, hogy képes legyen az arcokat felismerni, azonosítani és az arc észrevétele után külön okosotthon funkciókat végrehajtani (pl: értesítést küld a telefonra, ha ismert vagy ismeretlen arc áll az ajtó előtt). Az okosotthon megteremtése céljából a szoftver további információkat biztosít a felhasználó számára, így a biztonság megteremtése érdekében az alkalmazás minden érzékelt arcról felvételt készít, amelyet a felhasználó vissza tud követni. Egy ilyen rendszer a környezetből szerzett információk alapján képes figyelni a környezetet és értesítést küldeni a felhasználónak, ha érkezett postai küldemény, csomag, illetve, ha már elvitték a szemetet.

A dolgozat első felében bemutatásra kerülnek a különböző területen elérhető mesterséges intelligenciát alkalmazó arcfelismerő technológiák. Továbbá a kutatás különbséget tesz a technológiák között és bizonyos szempontok alapján kiválasztja a legmegfelelőbbet. A tanulmány továbbiakban kitér a kutatás eredményének validálására egy prototípus elkészítésével.

szerző

  • Németh Gergely
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Forstner Bertalan
    Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Jutalom