Regisztráció és bejelentkezés

Infrastructure as Code eszközök alkalmazása oktatási környezetben

Dolgozatomban bemutatom az egyre inkább ismertté váló, nagy népszerűségnek örvendő Infrastructure as Code (IaC) technikát, ami a felhő infrastruktúrák, szolgáltatások, adattárházak és különböző szoftvereszközök automatikus, és megismételhető kezelését teszi lehetővé gép-közeli konfigurációs fájlok segítségével. Ahogy a nevéből is sejthető, a különböző szolgáltatásokat programkódhoz hasonló fájlokkal írhatjuk le, amik aztán lefuttathatóak. Így ezen "programkódok" tekinthetők speciális szöveges szakterületi nyelvnek is, amivel ezeket a platformokat tudjuk programozni.

A dolgozat fő fókusza az IaC technika oktatási és tudományos területen való alkalmazhatósága. Ennek megfelelően bemutatom az egyetemen fejlesztett CIRCLE felhőmenedzserhez készített bővítményeket, azok kapcsolatát a rendszerrel. Ilyen például a már virtuálisgép példányok automatikus konfigurálást lehetővé tevő, szabványos cloud-init implementálása a CIRCLE rendszerben. Példákkal illusztrálom azok oktatásban és gyakorlatban történő alkalmazhatóságát. Bemutatom továbbá azokat az eszközöket és kutatási irányokat, melyek relevánsak a az IaC használatában és fejlesztésében. Valamint bemutatok egy működő megvalósítást is, aminek fejlesztése a Terraform eszköz segítségével történt.

A Terraform egy keretet biztosít a saját IaaS környezetünk integrálásához, elég egy úgynevezett köztes provider modult elkészíteni, ami tartja a kapcsolatot a CIRCLE rendszerrel. Cserébe nem kell foglalkozni alacsony szinten az állapotok nyilvántartásával, szálak kezelésével ...

A dolgozatomban vizsgálom ezen eszközök előnyeit és hátrányait, alkalmazhatóságát illetve teljesítménybeli szempontokat is figyelembe veszek.

szerző

  • Karsa Zoltán István
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Szeberényi Imre
    docens, Irányítástechnika és Informatika Tanszék

helyezés

Morgan Stanley III. helyezett