Regisztráció és bejelentkezés

IOT eszközök kommunikációjának támadása kvantumszámítógéppel

A kvantuminformatika az informatika azon területe, amely kvantumfizikai jelenségeket alapul véve, és azokat kihasználva old meg informatikai problémákat. A kriptográfia az egyik olyan terület, ahol a kvantuminformatika elterjedése várhatóan forradalmi újításokat fog hozni, és meg fogja változtatni a jelenleg bevett, és klasszikus keretek között nem törhető protokollokat.

A terület fejlődése arra mutat, hogy a közeljövőben számos olyan algoritmus válik használhatóvá, amelyek olyan problémákra nyújtanak megoldásokat, amelyek klasszikusan nem megoldottak, vagy a gyakorlatban észszerű keretek között klasszikusan nem megoldhatóak, pl. túl sok idő az algoritmust lefuttatni, túl magas az algoritmus futtatásának a számításigénye.

Az Internet of Things (IOT) napjaink egyik dinamikusan fejlődő területe. A terület olyan hálózatokra és eszközökre vonatkozik, mint például szenzorhálózatok, ahol sok eszköz kommunikál egymással az interneten keresztül, és folyamatos információáramlás van közöttük. Az IOT-nek rengeteg alkalmazási területe van, például a közlekedésben, vagy az orvoslásban.

Az IOT eszközök sajátossága, hogy a hardverük nagy mértékben korlátozott például méretben, súlyban az alkalmazás módja miatt. Emiatt ezekben az eszközökben nagyon sok mérnöki kompromisszumot kell tenni a tervezéskor.

Sok IOT alkalmazásban nagyon fontos problémakör az adatok védelmének biztosítása, ezzel a feladattal a kriptográfia foglalkozik. Az IOT-ben lévő mérnöki kompromisszumok kiterjedhetnek az adatok védelmére használt kriptográfiai protokollokra is, ezért ezek az eszközök várhatóan hamar fognak támadási felületet kínálni az új kvantumalgoritmusoknak.

Ebben a dolgozatban az IOT eszközök kommunikációs protokolljait szeretnénk megtámadni, és elemezni a támadást, annak hatékonyságát. A támadás alapjának egy kvantumalgoritmust: a Simon-algoritmust vesszük, ami függvények periodicitásának megkeresésére alkalmas. Az algoritmust úgy módosítjuk, hogy alkalmazható legyen valós helyzetekben.

szerző

  • Török Ádám
    Villamosmérnöki szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Imre Sándor
    egyetemi tanár, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

helyezés

Jutalom