Regisztráció és bejelentkezés

Az Ipar 4.0 alkalmazási platform képességeinek összeolvadása az 5G programozható hálózati környezet keretében

Az Ipar 4.0, azaz a negyedik ipari forradalom korszakában, a felhőalapú vezérelt robotika egy kiemelkedően fontos és jelenleg intenzíven kutatott terület. Ezen túlmenően, a programozható hálózati alkalmazások napjainkban kulcsfontosságú részét képezik az ipari automatizálásnak és a kommunikációnak.

A dolgozat témája egy Ipar 4.0-as alkalmazási platform kiterjesztése és bemutatása a 3GPP programozható hálózati környezetében. Az alkalmazás fő célja a hálózat erőforrás vezérlés kérelmek kiszolgálása a robotika és a hálózati forgalom hatékony kezelése érdekében.

A megoldás során elengedhetetlen a 3GPP (3rd Generation Partnership Project) szabványok alkalmazása, különös tekintettel a CAPIF (Common API Framework)-re és a SEAL (Service Enabler Architecture Layer for Verticals)-ra. A feladat megvalósítására a URCap robotikai platformot használom.

A CAPIF lehetővé teszi az alkalmazásoknak, hogy egységesen kommunikáljanak a hálózattal, és könnyen hozzáférjenek a hálózati erőforrásokhoz. A SEAL révén az alkalmazások könnyen integrálhatók a hálózati környezetbe, míg az URCap segítségével a robot képességei testreszabhatók és optimalizálhatók az alkalmazás céljaihoz.

szerző

  • Bunda Boldizsár
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Vidács Attila
    egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék