Regisztráció és bejelentkezés

Távvezeték jegesedési modellek DLR rendszerbe integrálhatóságának vizsgálata

A villamosenergia-rendszer üzemeltetésének alapvető feladata a rendelkezésre állás maximalizálása, valamint az üzembiztonság fenntartása. Az utóbbi években számos alkalommal jelentett problémát az extrém időjárási körülmények által okozott természetes pótteher lerakódása a távvezeték sodronyokra, amely a szolgáltatás kiesésen kívül a szolgáltatók nagymértékű anyagi kárát járt együtt.

A hasonló körülmények által okozott üzemzavarok elkerülésének egy lehetséges módja a távvezetékek jegesedésének előrejelzése, és preventív módon való védekezés a jégréteg kialakulása ellen, amely az adott távvezeték terhelésének növelésével érhető el. A dinamikus távvezeték terhelhetőség (DLR) alkalmas a sodronyok termikus viselkedésének követésére, így nyári időszakban a vezetők termikus túlterhelődésének előrejelzésére. A DLR és a jegesedés előrejelző és megelőző rendszer integrálása egy olyan szakértői rendszer létrehozását teszi lehetővé, amely az év egészében alkalmas az extrém időjárási körülmények által okozott – távvezeték sodronyokra ható – akár maradandó deformációval járó mechanikai és termikus túligénybevételek elkerülésére.

Dolgozatom célja egy olyan szakértői rendszer matematikai modelljének létrehozása, amely komplex módon alkalmas az átviteli hálózat fázisvezetőinek monitorozására, ezáltal növelve az átviteli hálózat üzembiztonságát. Ezen felül célom valós adatokon alapuló számítások során bemutatni a modell alkalmazhatóságának lehetőségét, valamint feltárni az esetleges bizonytalanságokat, és megoldási javaslatot nyújtani a továbbfejlesztésükre.

szerző

 • Szabó Dávid
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Göcsei Gábor
  Egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék
 • Dr. Németh Bálint
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék