Regisztráció és bejelentkezés

Neurális hálók használata az épület-energiamenedzsment területén

Kiemelten fontos téma a villamos energetika területén az energiahatékonyság, amelynek elemi szintjén vizsgálva a kérdést a háztartások energiamenedzsmentjéhez jutunk.

A témakör többek között az energiaspórolás, ezáltal a környezettudatosság oldaláról is megközelíthető. A dolgozat egy családi ház energiamenedzsmentjét segítő rendszert mutat be, amely egy családi ház egyes helyiségeit modellezi, az ottani tényezők figyelembevételével szimulációt készít. Az egyes helyiségekben figyelembe vett tényezők: fűtés és világítás az ott tartózkodó személyek igényei szerint. Az energiamenedzsmentet támogató rendszer elméleti alapja a biológia neurális hálózatokat (mint maga az emberi agy) modellező mesterséges neurális hálózat.

A neurális hálózat olyan „robot”, amely tanulásra képes, vagyis mért, illetve számított bemeneti adatok alapján képes irányadó becslést adni a jövőbeni tendenciákról. Ez a tulajdonsága képessé teszi a modellt arra, hogy a háztartásbeli személyek életmódját és igényeit figyelembe véve energiahatékonyságot támogató rendszerek segítségével lényegesen csökkentse a ház fogyasztását. Így lehetőséget ad kiszámítani az energiaigény csökkenést és az így megtakarított energia nagyságát is.

szerző

  • Zentai Péter
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Tóth Zoltán
    tudományos segédmunkatárs, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Jutalom