Regisztráció és bejelentkezés

Nagyfeszültségű távvezeték sodronyok termikus tranziens viselkedése

A mai világban az energiaéhséget egyre nehezebb és nehezebb kielégíteni. Ezen igény kielégítéséhez elengedhetetlen a villamosenergia hálózat minden egyes elemének ismerete, valamint ezen berendezések maximális terhelhetőségének kiszámítása. Nyilvánvaló, hogy ezek ismeretében használható biztonságosan a hálózat, illetve így lehetséges a hálózat igénybevételének teljes mértékű kiaknázása.

A hálózat igen fontos elemei a távvezetékek. Mint minden eszköz, a távvezetékek is rendelkeznek bizonyos terhelhetőségi korlátokkal. Ezek közül az egyik legfontosabb vizsgálat a sodronyok áramterhelhetőségének vizsgálata, mint a dinamikus távvezeték terhelhetőség része. Ennek során a vezető termikus viselkedése vizsgálható, ezáltal előre jelezve, hogy mikor lépi túl a sodrony hőmérséklete a kritikus értéket.

Egyértelmű, hogy a sodronyon átfolyó áram függvényében változik a sodrony hőmérséklete is. Ez a hőmérsékletváltozás természetesen nem pillanatszerű, a sodrony paramétereitől és az áramerősségtől függő időállandóval modellezhető. Dolgozatom célja a távvezeték sodronyok hőmérséklet változásának vizsgálata statikus, illetve dinamikus áramerősség változtatás függvényében.

szerző

 • Kovács Márton
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Németh Bálint
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék
 • Dr. Göcsei Gábor
  Egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Energetikai Szakkollégium Egyesület I. helyezett