Regisztráció és bejelentkezés

A közúti közlekedési balesetek átfogó elemzése Barcelona városában.

Ma, az informatika korában, az adatok felhasználása a rendszerek fejlesztésére egyre fontosabbá válik. A technológiai fejlődés lehetővé tette, hogy az adatgyűjtés, -feldolgozás és -elemzés rendkívül hatékony legyen, és így egyre több és több felhasználási területet nyitott meg. Akár üzleti döntésekhez, akár tudományos kutatáshoz, az adatok valamilyen formában történő felhasználása elkerülhetetlen a mai világban. A közúti közlekedési balesetek elemzése betekintést ad egy város közlekedési infrastruktúrájának hibáiba, előrejelzése pedig megmutathat negatív trendeket. Ezen aspektusok figyelembevételével történő beavatkozás egy város úthálózatába csökkentheti az emberi áldozatok számát, biztonságosabbá téve a városban zajló közlekedést.

A projekt témája a közúti közlekedési balesetek elemzése Barcelona városában. A dolgozatban az OpenData BCN nevű nyílt adatportálról használok fel adathalmazokat, köztük demográfiai és közúti baleseti adatokat, amelyeket 2010 és 2021 között gyűjtöttek össze Barcelonában. A projekt első fázisa az adatok előkészítéséből és tisztításából áll, hogy az adathalmazok konzisztens állapotba kerüljenek. Ezt követi egy feltáró adatelemzési szakasz, ahol a közúti közlekedési balesetek kezdeti jellemzőit vizsgálom a Python Pandas könyvtár segítségével. Ezután a Tableau üzleti intelligencia szoftverrel interaktív grafikonokat és egyéb vizualizációkat készítek, amelyek segítségével részletes ismereteket tudok szerezni a balesetekről és Barcelona demográfiájáról. Ezeket a rálátásokat az utolsó fázisban átfogó adatelemzéssel nyerem ki, ahol az érdekes trendeket, korrelációkat és kiugró értékeket vizsgálom meg, objektív és szubjektív érvelést nyújtva. Konkrétabban részletekbe menően megvizsgálom Barcelona korösszetételét és iskolázottságát, valamint a közúti balesetek időbeli, térbeli és demográfiai eloszlását. Kitekintésként bemutatom a fent említett üzleti intelligencia szoftver előrejelzési képességeit is.

Azért választottam ezt a témát a projektemhez, mert ezt a területet tartom a legérdekesebbnek az összes informatikai terület közül, amellyel eddig találkoztam. Az összetett rendszerek elemzése, összefüggések és ok-okozati kapcsolatok keresése, lényegében a környezetünk működésének megválaszolása olyan téma, amelyben el tudok mélyedni. Az adatvizualizáció kiaknázása nem csak szemet gyönyörködtetőbbé teszi a munkámat, hanem segíti kreativitás és a művészet iránti rajongásom kibontakozását is.

szerző

  • Schneider Ákos
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Kabódi László
    Doktorandusz, Számítástudományi és Információelméleti Tanszék

helyezés

III. helyezett