Regisztráció és bejelentkezés

Nagy területi felbontású levegőminőség monitorozó rendszer

A levegőben lévő finomrészecskés szennyező anyagok valós idejű monitorozása jelenleg nem teljesen megoldott, hiszen az életminőségünk szempontjából fontos méréseket általában hosszabb idő alatt végzik, a jelenleg működő automata mérőállomások 1 perc alatt, de óránként, a manuális mérőállomások pedig több mint 24 óra alatt végzik el méréseiket, melyek negyedévente kerülnek publikálásra [1]. Az egészségünk megőrzése az egyén és a munkaadók szempontjából is értéket jelent, ezért nagy szükség van e rendszerek fejlesztésére, és kiegészítésére. Nagy problémát jelent továbbá, hogy az adatok gyűjtése csak városi szinten történik, az élettani hatások közvetlen vizsgálatához azonban, ennél nagyobb felbontású térképekre lenne szükség.

Ezt a problémát a dolgozatban tárgyalt módszerek segítségével csökkentem úgy, hogy saját szenzor hálózattal növelem a már meglévő mérések térbeli és időbeli felbontását is. Munkám során a város jellemző részeire különböző módszerekkel modelleket alkotok, melyek felhasználásával a szükséges szenzorok számát eddigi eredményeimmel is optimalizálni tudtam. A modellalkotás lehetővé tette, hogy a szenzorok közötti területen a finomrészecskés szennyezőanyag koncentrációt közelíteni tudjam, valamint ezek eloszlását tanulmányozhassam.

A modellezett terület mentén viszonylag nagyszámú érzékelő került elhelyezésre, melyek adatait felhasználtam különböző többdimenziós adatelemzések során. Korábbi tapasztalataim szerint a szennyező anyagok eloszlása nem lineáris a keletkezési hely közvetlen környezetében, és nagyban függ az adott terület paramétereitől, de adott feltételek mellett jól használhatók egyszerű modellek és közelítések. Célom kezdetben egy olyan területre modellt alkotni, ahol egy sétáló utca köt össze két forgalmasabb útszakaszt. Hasonló modelleket integrálva a teljes levegőminőség monitorozó rendszerbe, várakozásaim szerint jelentősen csökkenthető lesz az egységnyi területen szükséges szenzorok száma, miközben a pontosság és megbízhatóság nem változik számottevően. A megvalósítás során házi készítésű és professzionális szélcsatornákat is használtam az adatok kontrollált körülmények közötti begyűjtésére, valamint valós körülmények között is végeztem méréseket. Munkám és eredményeim a teljes rendszer fontos részét képezik, hosszútávon a költség- és energiahatékonyság javításában van számottevő jelentősége.

Eredményeim széles körben felhasználhatók lehetnek, mesterséges intelligenciával ötvözve jelentősen javíthatják a lakosság életminőségét, csökkentve a megbetegedések számát.

Hivatkozások:

[1] Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat - Gyakran ismételt kérdések http://www.levegominoseg.hu/(X(1)S(gnu0ndaca4wi2wsxaxpefnju))/gyik#olm

szerző

 • Vida Imre
  Villamosmérnöki szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Varga Pál
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Dr. Újvári Balázs
  adjunktus, Debreceni egyetem (külső)

helyezés

Jutalom