Regisztráció és bejelentkezés

Karrier kézikönyv hivatásos labdarúgóknak

A sikeres szakmai karrier minták azonosítása fontos a futballisták, menedzsereik és klubjaik számára az optimális karrierdöntések, a klubválasztás és a jövedelmező játékos transzferek érdekében. Kifejezetten azoknak a játékosoknak, akik az előttük álló karrierjük során a kiválóságra törekszenek, rendkívül fontos, hogy ésszerű döntéseket hozzanak különböző helyzetekben, például adott képességek tudatos fejlesztése. Ebben a cikkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen döntéseket hoztak a legnagyobb futballisták a saját karrierjük során.

A dolgozat során idősor elemzést végzünk a futballisták képességeinek változásáról (melyhez az adatokat a FIFA videojáték sorozatból gyűjtöttük), és a játékosok kapcsolati gráfjainak elemzését.

Három év hosszú karrier szegmenseket hozunk létre 6718 profi futballista adataiból, majd minden szegmensben keresünk klasztereket a vizsgált időszak relatív piaci értékváltozása alapján (a Transfermarkt.com webhelyről gyűjtve). A csoportosítást követően azokat a játékosokat jelöljük meg, akik piaci értékének növekedését kiemelkedőnek tekintjük a szegmensen belül. Végül dynamic time warping (DTW) segítségével vizsgáljuk meg az egyes képességek közötti különbségeket.

Kapcsolati gráfot alakítottunk ki a játékosok között az alapján, hogy voltak-e egymásnak csapattársai és ebből hasznos attribútumokat nyertünk ki, mint például a fokszám, fontossági mutató, válogatott csapattársak száma.

A futballisták sikere nem feltétlenül csak a fizikai képességeiken, tehetségükön és motivációjukon múlik. Vannak bizonyos döntések a karrierjük során, amelyek nagyban befolyásolják annak sikerességét: mely készségeket kell fejleszteni, melyik klubbal kell szerződést kötni. Ebben a cikkben meghatározzuk azokat az optimális stratégiai döntéseket, amelyek hozzásegítik a futballistákat céljaik eléréséhez. A játékosok, menedzserek és klubok hasznos információkkal gazdagodhatnak, melyek segítséget nyújthatnak a stratégiai döntéseik során.

szerzők

 • Ács Balázs
  Gazdaságinformatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Kovács Roland
  Gazdaságinformatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Toka László
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

Jutalom