Regisztráció és bejelentkezés

Műholdfedélzeti S-sávú adó fejlesztése

A magyarországi műholdfejlesztések folytatásaként fejlesztett 3 PocketQube osztályú, potenciálisan 6. magyar műhold, az 5x5x15cm-es MRC-100 előreláthatóan a jövő évben, 2022 decemberében startol majd egy Electron hordozórakéta segítségével. A start dátuma miatt a műhold hívójele HA100MRC, neve MRC-100, ugyanis ekkor lesz 100 éves a Műegyetemi Rádió Club, ahol a műhold fejlesztése megvalósul.

A műhold fedélzetén helyet kap az általam fejlesztett S-sávú adó is.Ennek oka, hogy a műholdfedélzeti hasznos terhekből adódóan, rövid idő alatt viszonylag sok adat fog keletkezni, és ezeket a földi állomások felett áthaladva nagyjából 100 kbit/s - 1Mbit/s adatátviteli sebességgel kell lesugározni, amelyre a normál UHF sávú telemetria-telekommand rádió link alkalmatlan, többek között a rádióamatőr sávszélesség korlátok miatt.

A TDK dolgozatomban leírom a rendszerrel támasztott követleményeket(energia viszonyok, link számítás, modulációs mód megválasztás, környezeti paraméterek, stb.), az áramköri és nyomtatott huzalozású lemez tervezést, a prototípus panelek élesztésének, bemérésének és laborbeli validálásának egyes lépéseit, majd a levegős hőkamrás teszteket és ezek eredményeit.

A leírás érinti nemcsak a műholdfedélzeti adót, hanem a földi állomás oldalon található vevőt is amely az esetünkben szoftverrádiós alapokon nyugszik.

Az elsődleges földi S-sávú vevő állomás a BME Etetőn található automatizált, távvezérelt és autonóm energia ellátással rendelkező, jelenleg a SMOG-1-et vevő és vezérlő állomás lesz, amely rendelkezik a megfelelő 3 ill. 4,5 m-es forgásparaboloid apertúra antennákkal a hozzájuk tartozó

X-Y forgatóval, amellyel a LEO pályás MRC-100 megfelelően követhető.

szerző

  • Miklós Barnabás
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Dudás Levente
    egyetemi adjunktus, Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

helyezés

Jutalom