Regisztráció és bejelentkezés

Komplex követelményekkel támogatott automatatanulás-alapú szoftvertervezés

A szoftverfejlesztés a magas szintű követelmények szintjén kezdődő folyamat, amelyből a szoftvermérnökök megtervezik a rendszermodelleket és implementálják a szoftvert. Ez egy összetett tevékenység, ahol a modell-alapú technikák segíthetnek a bonyolultság kezelésében. A kiváló minőségű modellek tervezése azonban még mindig nehéz feladat.

Az állapot-alapú modellezés a rendszer viselkedésének hatékony leírását támogatja, és többek közt automatatanuló algoritmusok használhatók az ilyen modellek példákból történő szintetizálására. Az aktív automatatanulás lekérdezések és ellenpéldák felhasználásával készít modelleket, és természetesen kiterjeszthető a mérnökök tudásából történő modellszintézisre is. Ezt a módszert interaktív tanulásnak nevezzük. Azonban - az implementációk lekérdezésével ellentétben, amelyekhez gyakran használják az automatizált tanulást - a mérnökök általában a komplex követelmények megfogalmazásával kezdik a fejlesztési folyamatot, és rendszermodelleket készítenek belőlük.

Az összetett követelmények alkalmazása az automatizált tanulásban kihívást jelenthet. Még a viszonylag egyszerű követelményeket is gyakran végtelen szekvenciák alapján határozzák meg, és nem írhatók le véges eszközökkel - mint az élőségi tulajdonságok esetében.

Ennek a munkának a célja az automatizált tanuláson alapuló szoftverfejlesztés támogatása a támogatható komplex követelmények meghatározásával, majd a megfelelő formalizmusok integrálása egy keretrendszerbe, amely támogatja a szoftverek tervezését interaktív automatatanulással, lehetővé téve a mérnök számára, hogy a rendszer elvárt viselkedésére összpontosítsanak, és deklaratív módon határozzák meg viselkedési követelményeket.

szerző

  • Várady Balázs
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Vörös András
    adjunktus, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

helyezés

Audi Hungaria III. helyezett