Regisztráció és bejelentkezés

Stratégiai tervezés mesterséges intelligenciával ipari robotcella agilis koordinálásához

A gyárakban használt ipari robotok többsége előre beprogramozott cselekvéssorozatot hajt végre. A robotoknak nincs ismeretük a körülöttük lévő világról. Egy esetleges hiba esetén az egész robotcella és a gyártás is leáll. A robotok nem tudnak eltérni a beprogramozott koreográfiától, ezért nem is képesek maguk megoldani a felmerülő problémákat, valamint adaptálódni a változásokhoz. A nem tervezett leállás a legrosszabb, például egy gépjárműgyártó esetén, ahol percenként egy autó elhagyja a gyártósort. Egy leállás percenként 20 000 dollár veszteséget is eredményezhet, és egyetlen incidens akár 2 millió dollárba kerülhet.

A kiinduló kérdésem az volt, hogy hogyan lehetne ipari feladatokat úgy megoldani, hogy nem megegyező lépések állandó sorozatát valósítjuk meg, hanem az éppen adott problémához igazodva adunk egy optimális tervet. A munkám célja egy olyan rendszer bemutatása, amely Mesterséges Intelligencia (MI) felhasználásával készít egy tervet a környezeti változókat is figyelembe véve. Ehhez a Gazebo szimulációs szoftvert használok, amellyel hatékonyan lehet szimulálni komplex környezeteket, valamint Robot Operating Systemet (ROS), amely egy robot alkalmazásfejlesztő platform. A probléma megoldására a tervkészítést alkalmazok, amely a MI régóta létező részterülete.

Bemutatok egy szimulált környezetet, melyben a robotkarnak az utasításokat egy MI adja. A feladat, hogy alkatrészeket tegyen be pontosan egy futószalagon lévő tárolóba. A tervet mindig az adott környezeti állapotot figyelembe véve készíti el az MI.

szerző

 • Vajda Levente
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Vidács Attila
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Szabó Géza
  Research Fellow, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést