Regisztráció és bejelentkezés

Teljesítménymérések és erőforrásallokáció felhőalapú adattárolási szolgáltatáshoz

A felhőalapú számítástechnika folyamatos fejlődésével számos mikroszolgáltatás és összetett, többkomponensű alkalmazás készült, amelyek esetében az erőforrás-tervezés nagy kihívást jelent.

Ha például adatintenzív felhő-natív alkalmazásokról van szó, akkor a bérlőnek fontos lehet, hogy a felhő erőforrásokat gazdaságosan biztosítsa, miközben biztosítja, hogy az alkalmazás teljesítménye megfeleljen az adatok átbocsátóképességével kapcsolatos követelményeknek.

Az építőelemek közötti kölcsönhatások összetettsége miatt azonban szinte lehetetlen a komponensek erőforrás-korlátjainak megfelelő beállítása külön-külön a különböző adatátviteli sebességekre.

Ebben a tanulmányban egy átfogó megközelítést mutatunk be, amely egy ilyen mikroszolgáltatás-alapú alkalmazás erőforrás-lábnyomának és adatátviteli teljesítményének méréséből, a mérési eredmények adatbányászati technikákkal történő elemzéséből, és végül egy optimalizálási probléma megfogalmazásából áll, amelynek célja a kiosztott erőforrások minimalizálása a teljesítménykorlátok mellett.

A javasolt megközelítés előnyeit a Cortex-en, egy horizontálisan skálázható, nagy rendelkezésre állású, több felhasználóra kiterjedő, hosszú távú tárolási szolgáltatáson mutatjuk be, amely a Prometheus által megfigyelt metrikák, mint idősoros adatok számára lett kialakítva. A választott szemléltető példa adatintenzív jellege az adatközpontban futó alkalmazások sokasága által kitett metrikák valós idejű megfigyeléséből, valamint a Cortex-ről lekérhető, összegyűjtött adatokon végzett folyamatos elemzésből ered.

Bemutatjuk a Cortex-et és annak legfontosabb mikroszolgáltatás-összetevőit, majd bemutatjuk az adatírási és olvasási útvonalakat, valamint a teljesítmény és az erőforrás-felhasználás közötti kompromisszumot.

Végül regressziós modelleket építünk a mikroszolgáltatások erőforrás-fogyasztásának előrejelzésére, és lineáris programozási formulát írunk fel a legfontosabb konfigurációs paraméterek optimalizálására.

szerző

  • Erdei Roland
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Toka László
    egyetemi adjunktus, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

Jutalom