Regisztráció és bejelentkezés

Automatizált záróvizsgabeosztás-készítés állapotterének csökkentése gráf-alapú modellel

Az automatizált beosztástervezés évtizedek óta kutatott téma, amely napjainkban is számos kihívást rejt. Ennek részfeladata a záróvizsgabeosztás-készítés, amelynek során speciális követelményeket és hatalmas méretű lehetséges állapottereket kell kezelni.

Dolgozatomban beosztástervezési feladatok állapotterét csökkentő, saját gráf-alapú módszeremet mutatom be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 100 fős heterogén hallgatói csoportja záróvizsgabeosztás-készítésének problémáján keresztül. A különféle szigorúsági szintű, változatos követelmények megadására saját modellt használok, amelynek segítségével az algoritmus lecsökkenti a probléma állapotterét, vagyis ellentmondásos, a szigorú szabályoknak nem megfelelő állapotokat zár ki. Továbbá a szabályos állapotokhoz minimális és maximális büntetőpontszámokat számít. Az állapottér-csökkentés különböző heurisztikák, megoldóalgoritmusok alapjául szolgálhat, vagy folyamatosan is alkalmazható azok használata során. Így teljesen kizárhatók a szigorú követelményeknek nem megfelelő, esetleg nagyon magas büntetőpontszámmal ellátott beosztások, továbbá az is kiderül, ha már a kezdeti adatokban ellentmondások vannak.

Az eredményeim mutatják, hogy a módszer egy ilyen komplexitású probléma kezelése során az összes szigorú és gyenge szabállyal tud dolgozni, valamint az állapotteret jelentős mértékben képes csökkenteni. A modell továbbfejlesztve a jövőben tetszőleges beosztástervezési feladatokat megoldó algoritmusoknál alkalmazható lehet alapként.

szerző

  • Trautsch László Kálmán
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Jáhn-Erdős Szilvia
    Doktorandusz, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Jutalom