Regisztráció és bejelentkezés

Madárhang azonosító és riasztó felhő-natív rendszer

Napjainkban a mezőgazdaságban egyre elterjedtebbek a dolgok internetére (Internet of Things – IoT) épülő megoldások, ezek viszont nagy mennyiségű adatot generálnak, amelyek feldolgozása tradicionális rendszerekkel nehézkes. Erre a problémára tud megoldást nyújtani egy jól skálázódó felhő-natív adatfeldolgozó és elemző rendszer, amelynek tervezése és megvalósítása több kihívást is rejt magában.

Kártevő madarak hang alapján történő gyors és automatikus azonosítása fontos feladat, ugyanis például a seregélyek akár több tízmillió forint kárt is képesek okozni egy nagyobb szőlőbirtoknak. Dolgozatunkban seregélyek hang alapján történő azonosítása és riasztása a kitűzött cél, ezzel segítve a szőlősgazdákat.

Az ilyen rendszerek esetében fontos elvárás a közel valós idejű reakció, különben nem képes hatékonyan támogatni a megfigyelni vagy felügyelni kívánt folyamatokat. Ezért a rendszer komponenseinek telepítése és elhelyezése során biztosítani kell, hogy egy adatpont átfutási ideje és az egyes komponensek válaszideje is bizonyos keretek között maradjon. A rendszer tervezése során további lehetőségeket vetnek fel az az edge cloud megoldások.

Dolgozatunk keretein belül egy ilyen rendszer tervezését és fejlesztését mutatjuk be. Ehhez elkészítettem a rendszer architektúrájának tervét, a komponensek közötti interfészeket. A rendszer kidolgozása során számos általános problémát megoldó komponens készült el, valamint több, a seregélyek hangját felismerő elemet is felhasználtam. Ezen az elkészült rendszeren méréseket végeztünk, hogy annak változó méretű és jellegű terhelés alatti működését felmérjük. Az elvégzett méréseket és azok eredményeinek analízisét automatizáljuk, felgyorsítva ezek értelmezését.

A tervezés és fejlesztés során cél kizárólag nyílt forráskódú és szabadon elérhető komponensek, valamint szolgáltatófüggetlen Kubernetes technológiák használata. Így a rendszer felhő szolgáltatók között gyorsan és könnyedén hordozható marad, de komolyabb nehézségek nélkül telepíthető saját Kubernetes fürtbe is.

szerzők

 • Torma Kristóf
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Pünkösd Marcell
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Maliosz Markosz
  docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Dr. Simon Csaba
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

Jutalom