Regisztráció és bejelentkezés

Záróvizsgabeosztás készítése lineáris programozással

Az automatikus beosztástervezés évtizedek óta kutatott téma az irodalomban. Mivel a vizsgálandó állapottérre kisebb bementi változások is exponenciális hatással vannak, elsősorban heurisztikus és mesterséges intelligencia alapú módszerek hoztak sikereket.

A záróvizsga beosztások készítése a beosztástervezési feladat egy speciális részfeladata, ahol különleges követelmények (egy hallgatót pontosan egyszer kell beosztani, beosztott hallgatók és vizsgáztatók kapcsolatára vonatkozó kényszerek stb.) korlátozzák az állapotteret.

Előző évi TDK dolgozatomban a probléma automatizálását vizsgáltam egy genetikus algoritmus alapú és egy heurisztikus megközelítéssel. Algoritmusomat egy valós teszthalmazon, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 100 alapképzéses hallgatójának záróvizsga beosztásának elkészítésével teszteltem. Mivel egyik sem hozott teljesen kielégítő eredményt, kidolgoztam a probléma lineáris programozás alapú megoldását, mely minden korábbinál hatékonyabb és igazságosabb eredményt ad a BME adatbázison.

Eredményem jól mutatja, hogy erre a komplexitású feladatra lehetséges elfogadható megoldást adni, mely minden szigorú követelményt teljesít. A nemzetközi irodalmat áttekintve megoldásom egyedi módon átfogó választ ad a záróvizsgabeosztások tervezésének több kérdésére is.

szerző

  • Erdős Szilvia
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Kővári Bence
    docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

II. helyezett