Regisztráció és bejelentkezés

EEG adattovábbítás LSL felhasználásával a BCI alkalmazások hatékonyságának növelése érdekében

Agy-gép interfészek használata mozgássérültek számára akár az egyetlen kommunikációs és mobilitási lehetőség. Terápiás célú felhasználása a központi idegrendszeri sérülést elszenvedett pácienseken új távlatokat nyitott. Továbbá felhasználási potenciálját marketing és szórakoztatóipar is felismerte.

Jelenlegi agy-gép interfészekkel létrehozott kommunikációs csatorna átviteli képessége még bőven elmarad a hagyományos beviteli eszközöktől, azonban folyamatos fejlesztéseknek és kutatásoknak köszönhetően egyre hatékonyabb eszközzé válik. A benne lévő potenciált jelenleg még közel sem használjuk ki.

Az agy elektroenkefalográfia (EEG) vizsgálata kiterjedt szakirodalommal, valamint a gyakorlati felhasználása a neurológia és a kognitív idegtudomány területén kiterjedt. Azonban jelenleg elterjedt eszközök főleg kutatási céllal készültek, melyek azonban a mindennapi felhasználásban kényelmetlenek, a piacon kapható termékek viszont pontatlanok, avagy az áruk megfizethetetlen a kkv-k számára. A MindRove Kft. ezért egy olyan EEG fejpánt kifejlesztésébe kezdett, mely középutat képez az orvosdiagnosztikai eszközök, és az egyszerűbb piaci megoldások között. Fejlesztés célja olyan agy-gép interfész létrehozása, melynek fókuszában a motoros kéreg, valamint a döntés hozatallal összefüggésbe hozott P300-as ERP komponens megfigyelése áll.

Munkám során megismerkedtem többek között az agy elektrofiziolágiás tulajdonságaival, áttekintem a fejlesztett EEG fejpánt által vett elektromos aktivitásait. Megismerkedtem a leggyakrabban használt EEG készülékek, valamint az EEG fejpánt felépítésével, működési- és mérési elveikkel. Áttekintettem az EEG fejpánt tervezésekor felmerült, és fókuszban lévő eseményfüggő potenciálváltozásait az agynak (ERP). Továbbá integráltam és teszteltem a jelenlegi szoftverkörnyezetbe a Lab Streaming Layert, mellyel a lokális hálózaton keresztül nyújt szabványos adatátviteli lehetőséget több mérő- és a mérési eredményeket feldolgozó eszközköz. Valamint csapat tagjaként segítettem a fejpánt hardveres fejlesztésében, jobb jel-zaj viszony eléréséhez.

Továbbá áttekintettem a közel jövőbeli fejlesztési lehetőségeket és azok megvalósítási tervét.

szerző

 • Salamon Ádám László
  Villamosmérnöki szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Márton Gergely
  Tudományos munkatárs, MTA Természettudományi Kutatóközpont (külső)
 • Dr. Takács Gábor
  egyetemi adjunktus, Elektronikus Eszközök Tanszék