Regisztráció és bejelentkezés

Átviteli hálózatok regionális hibák elleni védelme

Az Internet, mint a legnagyobb mesterséges hálózat megkerülhetetlen része életünknek. Nagyon sok különböző alkalmazás használja ki a kis késleltetésű, nagy adatsebességű kommunikációt, ilyen például a távgyógyászat, a tőzsde, de említhetünk bármilyen valós idejű irányítást igénylő alkalmazást. Az ilyen alkalmazások esetén bármilyen kiesés súlyos következményekkel jár, ezért szükséges ezen kapcsolatok kiemelt védelme. A hálózatot többféle meghibásodás is sújthatja, a linkhibáktól kezdve egészen a regionális kiesésekig.

A hálózatok megbízhatóságának növeléséhez 3 fő területet hívhatunk segítségül:

Hibamodellezés: A különböző hibalehetőségek modellezésével felfedezhetjük a hálózat gyenge pontjait és tesztelhetjük a védekezési lehetőségeket.

Hálózattervezés: A hálózat megfelelő tervezése és célirányos fejlesztése nagyban hozzájárul a magas megbízhatóság eléréséhez.

Megbízható útvonalválasztás: A megfelelő routing kiválasztásával sok hibát kivédhetünk, viszont ez több erőforrást is igényel.

A dolgozatban egy olyan rendszeren dolgoztam, ún. FRADIR-on (FRAmework for DIsaster Resiliance), amely ezt a három területet egyesíti és regionális hibák esetén is garantálja, hogy a hálózat összefüggő marad. A megfelelő hibamodellezés segít a fejlesztendő linkek meghatározásában, viszont a fejlesztés mértékéről pénzügyi szempontok alapján kell döntést hozni. A megbízható útvonalválasztás a kevésbé jó minőségű hálózaton is képes a szükséges megbízhatósággal átvinni az információt, viszont ez magas erőforrás-használattal járhat. Azért, hogy a mindig forgalomnak megfelelő routing megoldást használjam meg kell tudnom mondanom, hogy a kapcsolat ideje alatt milyen forgalom várható az egyes linkeken. Ezért múltbéli forgalmi adatokkal betanítottam egy neurális hálózatot, amely segít előrejelezni a forgalom alakulását. Ennek segítségével finomhangolható a megbízható útvonalválasztás.

Tehát a FRADIR egy olyan keretrendszer, amely egyszerre képes kihasználni a hibamodellezés, a hálózattervezés és a megbízható útvonalválasztás előnyeit mégpedig költséghatékony módon. A FRADIR hatékonyságának növelésére új hálózattervezési módszereket javasoltam és a megbízható útvonalválasztás finomhangolásához betanítottam egy forgalom becslésre képes neurális hálót.

szerző

  • Mogyorósi Ferenc
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Pašić Alija
    egyetemi adjunktus, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

I. helyezett