Regisztráció és bejelentkezés

Hálózati akkumulátorok használatfüggő State of Health mutatójának becslése digitális iker modell alkalmazásával

A villamosenergia-rendszer egyik legnagyobb kihívása napjainkban a megújuló energiaforrások sikeres rendszerintegrációja. A hagyományos villamos hálózatok nem rendelkeztek energiatároló kapacitással, de a legelterjedtebb megújuló alapú termelőegységek (naperőművek, szélerőművek) sztochasztikus termelési görbéje és a termelési csúcstól eltérő időben jelentkező fogyasztási csúcs következtében megkerülhetetlenné vált az akkumulátoros hálózati energiatárolók alkalmazása.

Gyakran nem rendelkezünk semmilyen többletinformációval az akkumulátorokról, mint amit a gyártók a rendelkezésünkre bocsátanak, ez pedig csak nagyon konzervatív, „óvatos” felhasználást tesz lehetővé: ez napi egy-két töltési-kisütési ciklust jelent, ami viszont nagymértékben korlátozza e tárolók alkalmazhatóságát az időjárásfüggő termelés kiszabályozására. Így viszont az akkumulátorok beruházása a szabályozási piacokon nagyon hosszú megtérülést eredményez, és az eszközök szuboptimális kihasználásához vezet. Kívánatos lenne ezért egy olyan modell alkotása, amely alkalmas a berendezés pontos leképezésére és állapotának online mérések alapján történő frissítésére, hogy nyomon követhető legyen a készülék élettartama (State of Health, SoH), továbbá előre jelezhető legyen különböző igénybevételek hatása az élettartamra és esetleges meghibásodásokra is. Az ilyen modell neve „digitális iker”.

A dolgozat célja bemutatni, hogyan lehet segíteni a hálózati akkumulátorok üzemét digitális iker modell segítségével. Munkám során lithium ion technológiájú akkumulátorokhoz használható digitális iker modellt hoztam létre Matlab Simulink környezetben. Publikusan elérhető mérési adatokat, illetve saját laboratóriumi méréseket felhasználva hangoltam be, majd laboratóriumi mérések keretében elvégeztem a modell validációját.

szerző

  • Tóth Balázs
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Raisz Dávid
    egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék