Regisztráció és bejelentkezés

Mesterséges Neurális Hálózatok Alkalmazása Pszeudo-Mérésadatok Modellezésére az Elosztó Hálózatok Állapotbecsléséhez

Az állapotbecslés (state estimation) kulcsszerepet játszik az energia menedzsment rendszerek működésében, amelyek az áramellátó rendszer stabil, biztonságos és hatékony működéséért felelősek. Az állapotbecslést eredetileg az átviteli hálózatokban való alkalmazáshoz fejlesztették ki, de a megújuló energiaforrások egyre nagyobb térnyerése és az intelligens, aktív hálózat felé történő elmozdulás miatt az elosztó hálózatokban való alkalmazása egyre sürgetőbbé válik.

Az állapotbecslés megvalósításának az elosztó hálózatokban sajátos kihívásai vannak. Az egyik fő probléma a korlátozott számú valós idejű mérési adat, amely a becslést nem csak megbízhatatlanná teszi, de a rendszer maga akár megfigyelhetetlenné is válhat.

A valós idejű mérések hiányának problémáját jelenleg az úgynevezett pszeudo-mérésadatok alkalmazásával igyekszenek megoldani, a rendszer megfigyelhetőségének és megbízható becslésének biztosítása érdekében. Természetesen a generált pszeudo-mérésadatok pontossága nagyban befolyásolja az állapotbecslés pontosságát.

Mivel a pszeudo-mérésadatok helyes modellezése kulcsfontosságú összetevő a megbízható állapotbecsléshez, a munkámban a pszeudo-mérésadatok modellezésének tökéletesítésén dolgozom, a minél pontosabb elosztórendszer-állapotbecslés elérése érdekében. Ennek a célnak a megvalósításához mesterséges neurális hálózatokat alkalmazok - amelyek széles körben elterjedtté váltak különböző komplex problémák megoldásában, és az energiarendszerekben is megtalálták már alkalmazási lehetőségeiket. Munkám eredményeként egy ANN alapú pszeudo-mérésadat generáló algoritmust fogok bemutatni, amely nemcsak lehetővé teszi az állapotbecslést olyan elosztó hálózatokban amelyek eredetileg megfigyelhetetlenek voltak, hanem javítja a pszeudo-mérésadatokkal gazdagított elosztórendszer állapotbecslésének pontosságát.

szerző

  • Pašić Lejla
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Vokony István
    adjunktus, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Schönherz Iskolaszövetkezet III. helyezett