Regisztráció és bejelentkezés

Állapotbecslő algoritmus fejlesztése villamosenergia-rendszerek elosztóhálózatára

A feladatom és célom az volt, hogy a villamosenergia-rendszerek sajátos tulajdonságokkal rendelkező részeihez, az elosztóhálózatokhoz, állapotbecslő algoritmust fejlesszek. Az elosztóhálózatokon több, az átviteli hálózatokon nem létező probléma is megjelenik. Ilyen például a sugaras topológia, vagy a magas R/X arány. Ezek a problémák nehezítik az állapotbecslést.

Megismerkedtem a Gauss-Newton algoritmussal, ami a legkisebb négyzetes hiba elvén minimalizál. Python 3 nyelven struktúrát hoztam létre, amely képes gráfok és így hálózatok adatainak tárolására. Implementáltam a Gauss-Newton algoritmust, amelyhez többek között a Python numerikus számításokhoz fejlesztett matematikai könyvtárát, a Numpy-t is használtam. Ezután az elosztóhálózati környezethez való adaptáció során figyelembe vettem annak sajátosságait és a hagyományos algoritmust igyekeztem olyanra formázni, hogy minél pontosabb becslést adjon.

Ezt követően pedig szimulációkat végeztem, a Neplan, illetve a DIgSILENT Powerfactory szoftver segítségével. Igyekeztem az elosztóhálózatok szempontjából releváns konstrukciókat szimulálni. Próbáltam olyan hálózatokat modellezni, amik már több hazai és nemzetközi munkában is referenciaként szolgáltak. Vizsgáltam, hogy az itt kiszámított Load Flow futtatások teljesítmény adataiból, milyen pontossággal képes a programom meghatározni más adatokat, nevezetesen állapotváltozókat. Kitértem az algoritmus határozatlanságra és rendszerméretre való érzékenységére is. Ezen kívül igyekeztem minél inkább automatizálni a szkript futtatását, az adatfeldolgozást gördülékennyé tenni. Ehhez olyan hálózatokon végeztem szimulációkat, mint az IEEE Európai Kisfeszültségű Teszthálózata, a CIGRÉ hálózata, vagy az európai Közös Kutatóközpont hálózata.

szerző

  • Békési Gergő Bendegúz
    Villamosmérnöki szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Hartmann Bálint
    Egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

SAP Hungary Kft. I. helyezett