Regisztráció és bejelentkezés

Kalickás aszinkron gép elektromechanikai paraméterkészletének identifikálása

A szabályozott villamos hajtások területén a forgómezős váltakozóáramú gépek leginkább elterjedt típusa háromfázisú állórésszel és kalickás forgórésszel rendelkezik. Viszonylag egyszerű felépítése és az utóbbi évtizedekben kiforrott irányításelmélete révén a kalickás aszinkron gép általánosan és megbízhatóan alkalmazható állandó és változó fordulatszámú feladatokra egyaránt.

Az elektronikus konverterről táplált, tipikusan változó fordulatszámú alkalmazások esetében gyakori probléma bizonyos modellparaméterek ismeretének hiánya. A gép és a hajtás optimális illesztéséhez a koncentrált paraméterű helyettesítőkép elemértékeit és egyéb, a dinamikát alapvetően befolyásoló mennyiségeket is meg kell határozni. A korszerű mezőorientált irányítási stratégiák működtetéséhez olyan gépmodellel célszerű dolgozni, amely az áramfüggő és a frekvenciafüggő viselkedést is képes lekövetni.

Jelen dolgozatban egy általánosan alkalmazható módszertan kerül bemutatásra, a roncsolásmentes vizsgálatok, karakterisztikus mérések és mágnesköri számítások kombinálásával meghatározható a kalickás aszinkron gép elektromechanikai paraméterkészlete. A bemutatott eljárások felhasználásával nagy pontosságú – a hajtásvezérlő megfelelő felkészítésével akár önműködésre is képes – finomhangoló algoritmusok implementálása válik lehetővé.

szerző

 • Ruzsa János
  Villamosmérnöki szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Számel László
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék
 • Horváth Sándor Rajmund
  PhD-hallgató, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Jutalom