Regisztráció és bejelentkezés

Dinamikus távvezeték terhelhetőség modellek kiterjesztési lehetőségei

A dinamikus távvezeték terhelhetőség, avagy dynamic line rating (röviden DLR) lehetőséget biztosít komplex, átfogó távvezeték menedzsment megvalósítására. Ennek eltérő alrendszerei különböző átviteli hálózattal kapcsolatos problémakörökre kínálnak a korábbi megoldásokhoz képest, akár jóval hatékonyabb megoldást. A DLR technológia alkalmazása több pozitív hozadékkel is jár, szemben egy esetleges új távvezeték építése nemcsak óriási költségekkel jár általában, de nagyon időigényes beruházás is.

Egy másik felmerülő probléma az átviteli hálózaton az európai szintű áramlást biztosító távezetékek átviteli kapacitására vonatkozó megnövekedett igény, mivel egyre több helyen keletkezhet bizonyos időszakokban szűk keresztmetszet a hálózaton. Továbbá a távvezetékek jegesedésének megelőzése, illetve az azzal kapcsolatos károk mértékének csökkentése is hasonlóan fontos problémakör, mivel egy esetleges sodrony szakadás óriási negatív hatással és költséggel tud járni. Egyéb pozitív tulajdonsága a DLR alkalmazásának, hogy a szenzorrendszerek segítségével a távvezetékek egészét tekintve valós idejű információval rendelkezhetünk, így számos problémának még azelőtt el tudjuk kezdeni a kezelését, mielőtt az valami súlyosabb hibát okozna a rendszerben.

Dolgozatomban a DLR módszer rövid áttekintése mellett, megvizsgálom a már létező termikus sodrony modelleket, illetve a kapcsolódó újításokat. Ezek mellett a rendelkezésre álló szakirodalom segítségével nagyfeszültségen és középfeszültségen elemezem a burkolt és a csupasz szabadvezetékekkel kapcsolatos sodrony modelleket. Továbbá megvizsgálom hogyan lehet öregedési modelleket a DLR rendszerekhez illeszteni. Ezen öregedési modellekkel kapcsolatban a kutatási célkitűzésem, hogy a meglévő szenzorrendszerek szolgáltatta mérési eredményekre támaszkodva analizálom az öregedési modellek rendszerbe integrálhatóságát, amelyek az infrastruktúra fejlesztése nélkül alkalmazhatók. Ezek mellett pedig egy esettanulmányon keresztül valós mérési eredmények elemzését és projekttapasztalatok feltárását is elvégzem. Az esettanulmány során azt vizsgálom meg, hogy historikus adatok alapján általánosságban jelentkezik-e bármiféle maradandó degradáció, illetve megnövekedett sodronybelógás a korábban kialakult jegesedések okozta pótteher és magas termikus igénybevételek miatt a fázisvezető sodronyokon.

szerző

 • Kalmár Dávid
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Szabó Dávid
  PhD hallgató, Villamos Energetika Tanszék
 • Dr. Németh Bálint
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

III. helyezett