Regisztráció és bejelentkezés

Töltőállomások villamosenergia-beszerzésének elemzése

A villamos autózás elterjedéséhez szükséges töltési infrastruktúra kiépítése és üzemeltetése az elkövetkező évtized egyik legnagyobb kihívása. Elszámolási szempontból az autók, mint új, de várhatóan lakossághoz kötött fogyasztók fognak megjelenni a szektorban. Az otthoni töltési lehetőség mellett nem elhanyagolható jelentősége lesz a nyilvános töltőállomásoknak. A nyilvános töltőállomásokon beszerezhető töltési szolgáltatáshoz szükséges villamos energiát a mai struktúrájú villamosenergia-piacon kell megvásárolni.

A munka célja a villamos autók töltésére vonatkozó elszámolási modell vizsgálata. Ennek a kérdéskörnek az alaposabb körül járása a villamos autók alacsony száma, illetve a töltőinfrastruktúrához kapcsolódóan rendelkezésre álló kevés számú adat miatt jelenleg csak szimulációval végezhető el. Ennek érdekében a munka folyamán bemutatok egy paraméterezhető sztochasztikus szimulációs eszközt, amely a nyilvános töltőállomásra érkező autók teljesítményfelvételét modellezi. A modell lehetőséget biztosít a várakozási idő, a töltőfejek száma és a töltési teljesítmény időkarakterisztikája, mint paraméterek módosítására, illetve negyedórás terhelési görbék előállítására. A szimuláció eredményeként kapott terhelési görbék jellemzik a paraméterezett töltőállomás napi energiafelhasználását, amely alapján a töltőállomásra jellemző fajlagos költségek becsülhetők. Szimulációk elemzésével összehasonlítom a havi és éves energiabeszerzési költségeket különböző beszerzési portfóliók mellett, valamint a töltőállomáson, mint csatlakozási ponton értelmezhető kiegyenlítő energia mennyiségét és költségét.

Célom, hogy az általam megalkotott sztochasztikus szimulációs modell eredményeinek kiértékelésével javaslatokat tegyek a villamos autók nyilvános töltésének leendő elszámolási modelljére vonatkozóan.

szerző

  • Csőre Máté
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Divényi Dániel
    egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék