Regisztráció és bejelentkezés

Periodikusan változó terhelés hatása Li-ion akkumulátor cellákra

Sőrés Milán Attila

Periodikusan változó terhelés hatása Li-ion akkumulátor cellákra

A villamosenergia-rendszerben zajló strukturális és üzemeltetési változásokra adott egyik legjelentősebb válasznak tekinthetjük az energiatárolás térnyerését. A gyártási költségek elmúlt években végbement jelentős csökkenése teret nyitott az akkumulátorok széles körű, energetikai célú felhasználása előtt, melyben mind a hálózati engedélyesek, mind az egyedi fogyasztók érdekeltek lehetnek. Ahhoz, hogy a telepítés és üzemeltetés minél előnyösebb konstrukciókban történjen, fontos szempont az eszközök használat hatására bekövetkező degradációjának ismerete.

Az e-mobilitás területén és energetikai felhasználásokban mostanra szinte mindenhol lítiumos technológiájú akkumulátorokat használnak, ezért kiemelt jelentősége van ezen típusú cellák élettartam csökkenését befolyásoló tényezők ismeretének.

Kutatásom célja, hogy meghatározzam egy választott li-ion akkumulátor cella kapacitásának változását és megfigyeljem a cella élettartamára gyakorolt hatását, abban az esetben, ha a kisütő áram az 1C és 2C tartományban periodikusan változik a mérés során. A mérések során a különböző terhelések be, illetve ki kapcsolásával alakul ki a terhelési profil. Két különböző típusú mérést végeztem el, az első típust állandó ellenállással, a második esetben pedig a kapcsolások között állandó árammal terhelve. Az összehasonlíthatóság érdekében folyamatosan vizsgáltam egy olyan cellát is, melynek terhelése nem változott a mérés során, ezt tekintettem referenciának. Minden mérésnél rögzítettem a környezeti hőmérséklet értékét is, hogy pontosabb képet alkothassak a cellák viselkedéséről. A mérések kiértékelését az általam megvalósított szoftverekkel valósítottam meg. A mérések alapján a periodikusan változó terhelés hatására a cellából kivehető kapacitás csökkenése figyelhető meg.

szerző

  • Sőrés Milán Attila
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Hartmann Bálint
    Egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

II. helyezett