Regisztráció és bejelentkezés

Von Willebrand faktor aktivációjának vizsgálata mikrofluidikai rendszerekben

A leggyakoribb örökletes vérzékenységi rendellenesség a von Willebrand betegség (vWB), amely a vérben megtalálható legnagyobb glikoproteinhez, a von Willebrand faktorhoz (vWF) köthető. A betegség hátterében a fehérjének mennyiségében, illetve működésében fellépő hibák állnak. A vWF a vérzéscsillapítás egyik kulcsreakciójában játszik nagy szerepet; a sérült érfal és a vérlemezkék közötti kötődést biztosítja és elősegíti a thrombocyta kitapadást. Nagy nyíróerejű áramlási viszonyok hatására végbemegy a kollagénhez történő adszorpciója; amely a faktor aktiválódásához, konformáció változásához vezet.

Kutatásunk fő célja a vWF nyírófeszültség általi aktivációjának vizsgálata és a jelenség reprodukálása egy általunk tervezett mikrofluidikai cellában. A 3D tervezett és nyomtatott mikrofluidikai csatorna öntőformáját PDMS-el (polidometi-sziloxánnal) öntöttük ki, majd bondoltuk.

A kutatómunkánkat a BME Elektronikai Technológia Tanszék Érzékelők és Mikrofluidika Laboratóriumában végeztük a Semmelweis Egyetem Haemostasis Laboratóriumával együttműködve. A közös munka célja egy olyan mikrofluidikai eszköz kialakítása, amely segítségével meghatározhatjuk a von Willebrand faktor aktivitását különböző paraméterekkel rendelkező áramlási terekben. A faktor aktiválódásának kontrollált áramlási körülmények közötti vizsgálatához többféle mikrofluidikai rendszert terveztünk, gyártottunk és teszteltünk. Továbbá, hogy a csatornarendszerben fellépő nyíróerőkről és áramlási viszonyokról pontosabb képet kapjunk egy multifizikai modellező környezetben szimulációkat végeztünk. A létrehozott csatornarendszerek optimalizálása számítógépes szimulációk és laboratóriumi mérések megvalósításával történt.

szerzők

 • Kovács Rebeka
  Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Kamondi Noémi
  Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Borók Alexandra
  doktorandusz, Elektronikai Technológia Tanszék
 • Dr. Bonyár Attila
  Egyetemi docens, Elektronikai Technológia Tanszék

helyezés

Huawei Technologies Hungary Kft. I. helyezett