Regisztráció és bejelentkezés

Textilszövet maszkok alapanyaginak vizsgálata és minősítése lézer alapú részecskeszámlálási módszerrel

A kereskedelemben elérhető szabványoknak megfelelő FFP2 vagy KN95-ös védőmaszkok, illetve az orvosi maszkok a koronavírus-járvány hirtelen betörésével hiánycikké váltak. Megjelentek az otthon vagy kisiparban varrott, szövetből készült maszkok, melyeket a hiány pótlása mellett sokan környezetvédelmi okokból is választanak és használnak az eldobható maszkok helyett. A textil maszkok újra felhasználhatók, moshatók, és sokszor jóval kényelmesebb viseletet biztosítanak a gyári műanyag maszkokhoz képest. De vajon ezek a maszkok mennyit is érnek, ha a szabványokkal vetjük össze jellemzőiket? Létezik-e olyan szövet vagy olyan kombináció, amivel elfogadható szűrési hatékonyság érhető el?

A BME Elektronikai Technológia tanszék kutatói által kidolgozott mérési módszer lézeres részecskeszámlálás alapján határozza meg a védőmaszkok két jellemző értékét, a részecske-szűrési hatékonyságot és a koncentráció-szűrési hatékonyságot.

Az új módszer az elterjedt maszkminősítő eljáráshoz, a láng-fotometriához képest alacsonyabb költséggel végezhető, nagyobb mintaszámú vizsgálatnál is.

A méréseim során az egy rétegben vizsgált anyagok szűrési hatékonysága messze alulmarad az elfogadhatónak tartható értékektől, bár elég nagy szórást mutatnak, 5%-tól akár 48%-ig is változhat a szűrési hatékonyság.

Az anyagok két, illetve három rétegben való vizsgálata során viszont akár 70-80%-os hatékonyság is elérhető, de ezen a rétegszámon már figyelembe kell venni az átlélegezhetőséget is. Emiatt nem növelhető korlátlanul az egymásra helyezhető rétegek száma, előfordulhat, hogy egyes textilfajtáknál már a két réteg sem tekinthető megfelelőnek, viselésekor a légzés kényelmetlenné válik.

Dolgozatomban ismertetem a különböző maszk szabványokat, az ezekhez tartozó maszkminősítő eljárásokat, részletesen bemutatom az újonnan kifejlesztett lézer-alapú részecskeszámlálást. Bemutatom az elérhető szövetanyagokat, objektív jellemzésüket. Végül pedig a mérések elvégzésekor kiderülnek a tényleges adatok, hogy a lassan két éve viselt maszkjainknak mekkora valójában a hatékonysága.

szerző

 • Havellant Gergő
  Villamosmérnöki szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Géczy Attila
  Adjunktus, Elektronikai Technológia Tanszék
 • Bátorfi Réka
  tudományos segédmunkatárs, Elektronikai Technológia Tanszék
 • Dr. Illés Balázs
  egyetemi docens, Elektronikai Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett