Regisztráció és bejelentkezés

Levegő szennyezettség mérése alkalmazott szenzorikai eszközökkel

Dolgozatom célja egy olyan, általam készített hordozható (wearable) levegőminőség-mérő eszköz bemutatása, amely egyszerű kereskedelmi célú használata, effektív kutatási célokra való alkalmazása, kis mérete valamint okostelefonos kompatibilitása miatt új eredmények feltárására képes életszerű körülmények között.

A dolgozatom során bemutatom a téma fontosságát, majd rövid irodalomkutatás után ismertetem a korszerű, elérhető szenzorok fő típusait, működési elvüket, valamint ezen szenzorok adatainak kiolvasására és feldolgozására alkalmas elektronikai eszközöket, lehetőségeket. A klaszterbe szervezés lépése mellett, megállapítok egy optimális összeállítást. Ezt követően megmutatom, hogyan készítettem el egy kezdetleges prototípust, valamint milyen méréseket készítettem vele, milyen nehézségekbe és problémákba ütköztem fejlesztése, használata során. Miután bebizonyosodott, hogy a koncepció működőképes, folytattam a fejlesztést egy kifinomultabb eszköz készítéséhez. A munkám következő szakaszában az első prototípus akadályait áthidalva elkészítettem egy jól működő, viselhető és a környezetről urbánus és laboratóriumi körülmények között is értelmezhető információkat adó prototípust. Ezután ismertettem az általam összeállított okostelefon-applikációt, annak használatát, majd a segítségével készített méréseket, valamint az adatok feldolgozásának módját is. Ezekből az adatokból hasznos tanulságokat vonhatunk le, valamint más, hasonló témájú tanulmányok eredményeit is megerősíthetjük. Végül egy rövid piaci kitekintés megmutatja, hogy egy ilyen eszköz a megfelelő csomagolásban önálló, újszerű termékként is megállná a helyét.

Munkám során foglalkoztam C nyelvű, valamint Arduino programozással, Android szoftverfejlesztéssel, valamint elektronika tervezésével, forrasztásával is. Az alkalmazott szenzorikai eszköz felhasználható olyan kutatásokban, mint a városi levegőminőség közösségi alapú feltárása, egy technológiai laboratórium, munkahely munkavédelmi szempontból történő monitorozása (pl. egy elektronikai gyártóüzemben), vagy a jelenleg is széleskörű kutatás alatt álló levegőminőség egy pandémia idején közösségi terekben, munkahelyeken, vagy ellátásra szoruló betegek környezetében.

szerző

  • Kuglics Lajos Patrik
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Géczy Attila
    Adjunktus, Elektronikai Technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett