Regisztráció és bejelentkezés

Böngészőalapú, platformfüggetlen szolgáltatások és alkalmazások vizsgálata

Az elmúlt években egyre növekvő számú alkalmazás próbálja kiaknázni a szenzor fúzió által adott lehetőségeket mint a legtöbb VR, AR, XR alkalmazás. Ezek az alkalmazások különböző területeken - mint például robotika vagy szórakoztatás - jelentős változást hoznak abban, ahogyan az emberek interakcióba lépnek a digitális és való világgal. Azonban az érzékelés terén ezeknek az alkalmazásoknak számos kihívással kell szembenézniük, és gyakran speciális hardverek vagy szenzorok alkalmazását igénylik, ami költségesek. Ezen felül, ezek a rendszerek gyakran igen specifikusak, és ezáltal csak bizonyos környezetekben működnek.

Ezen problémák egyszerűsítésére és megoldására egy új megközelítést javaslok, amely a feladatok elhelyezését a felhőre összpontosítja, és hétköznapi eszközök szenzorait használja fel, amelyek széles körben elérhetők és megtalálhatók minden felhasználónál.

Ennek révén elkerülhető a drága és speciális hardverek használata, így lehetővé teszi egy szélesebb felhasználói bázis számára az alkalmazások használatát. Ugyanakkor ez ⁷új kihívásokat is felvet, különösen a szenzorok érzékenységének és minőségének szempontjából, mivel sokféle szenzoradatot kell kezelni. Ezen felül a hálózat adta nehézségeket is vizsgálom, például a késleltetésből adódó esetleges problémákat.

Ilyen típusú alkalmazásokhoz tervezek egy WebAssembly és RPC technológiákat alkalmazó, általános, platformfüggetlen alkalmazás platformot és ennek a felhővel való kommunikációját. A felhőben a ROS 2 alkalmazásával különböző érzékelési alkalmazást valósít meg. A cél az, hogy megszüntessük a platformspecifikus natív alkalmazások fejlesztését, és az alkalmazás központi logikáját áthelyezzük a felhőbe, miközben a klienseszközökön nincs szükség alkalmazás telepítésére.

Ennek köszönhetően az érzékelés és a közös érzékelés egyszerűsödik, mivel egy egységes interfész kerül implementálásra a felhőben, amelyet a különböző eszközök csak betöltenek és futtatnak a böngészőn keresztül. Ezáltal elősegítheti az alkalmazások hatékonyabb működését, valamint a platformfüggetlen alkalmazások terjedését a böngésző segítségével.

Dolgozatomban egyrészt egy új platformot javasolok, amit jelenleg elérhető technológiák segítségével implementálok. Másrészt különböző szempontok alapján elemzem a megoldásom teljesítményét, előnyeit és hátrányait

szerző

 • Brandschott Benedek Marcell
  Mérnök informatikus szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Sonkoly Balázs
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Nagy Bálint György
  Tanszéki mérnök , Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Dóka János
  tanszéki mérnök, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék