Regisztráció és bejelentkezés

Szélerőművek termelés előrejelzésének vizsgálata

Az Európai Unió 2020-ig tartó energiapolitikájának alappillérei a 20-20-20-as vállalások. Ebben - többek között - megjelenik az Uniós tagországok primer energia előállításában fellépő 20%-os megújuló energia részarány elérése. Ez az érték a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési tervben megfogalmazott, 14,65%-os, a bruttó végső energiafogyasztásban képviselt részarány.

Ezen vállalások teljesítésének fontos sarokköve a szélerőművek minél hatékonyabb üzemeltetése. Mivel a közelmúlt kormányzati döntései gyakorlatilag ellehetetlenítették az egyébként is 10 éve szünetelő kapacitásbővítést, minden bizonnyal hosszabb távon is csak a már most meglévő 330 MW-os kapacitással kell számolnunk. A viszonylag alacsony beépített teljesítmény ellenére sem mondható ugyanakkor tökéletesnek a hazai szélerőműpark üzemeltetése, különösen ha a menetrendezési hibákra gondolunk. A helyzetnek számos aspektusa van. Ezek közül az egyik legfontosabb a szélturbinák időjárásfüggő termeléséből adódó ellátásbiztonsági probléma, melynek kiküszöbölése tartalékkapacitásokat tesz szükségessé. A szélsebesség korlátozott pontosságú előre jelezhetősége miatt a szélerőművek által leadott teljesítmény sem prognosztizálható kellően pontosan. Ennek következtében azonban a rendszer biztonságos működésének fenntartásához, vagyis a menetrendi eltérések kiszabályozhatóságának biztosításához a szélenergiából nyert energiának az összes termelt energiához viszonyított aránya csak korlátozott lehet, illetve szabályozási tartalékok igénybevételére lehet szükség.

Dolgozatom célja a szélsebesség előrejelzésének, valamint annak pontatlanságának, illetve az ebből előállított termelési adatsorok pontosítási lehetőségeinek vizsgálata.

szerző

  • Sinkovics Bálint
    Energetikai mérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Hartmann Bálint
    Egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

LSI Informatikai Oktatóközpont II. helyezett