Regisztráció és bejelentkezés

Adaptív moduláció Q/V sávú műholdas csatornán

A szélessávú vezeték nélküli adatátviteli csatornák növekvő sebesség és sávszélesség igénye a földi és műholdas frekvenciasávokon a kommunikációra használt felső határfrekvenciák egyre feljebb tolódását okozza.

Ugyanakkor a rádiókapcsolat megbízhatóságát befolyásoló egyik legnagyobb kihívás az időjárási körülmények folyamatos változása, amely időben változó fadinget hoz létre. Különösen az eső csillapító hatása jelentős, amely esetenként akár a kapcsolat megszakadását is okozhatja.

A csatorna folyamatos változásához alkalmazkodva, adaptív moduláció alkalmazásával jól optimalizált rendszer hozható létre.

A dolgozatban az ESA (European Space Agency) Alphasat műholdkísérletének keretében Q/V sávú csatornán történő mérések alapján vizsgálom meg a terjedési paramétereket. Felhasználva az ITU (International Telecommunication Union) ajánlásait és a tanszéken végzett csapadék-intenzitás mérési eredményeket megállapítottam, hogy adaptív modulációval számottevően javítható az átvitel minősége, és a rádiókapcsolat rendelkezésre állási ideje növelhető.

szerző

  • Hegedűs Gábor
    Villamosmérnöki szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Csurgai-Horváth László
    egyetemi docens, Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

helyezés

II. helyezett